Nieuws7 mrt '13 07:43

Amerikanen eten minder maar worden dikker

Auteur: Anne-Greet Haars

De Amerikanen zijn de afgelopen jaren minder calorieën gaan eten, maar toch neemt het aantal dikke mensen in de VS toe.

Onderzoekers van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC analyseerden het eetgedrag van Amerikanen tussen 1971 en 2010. Tussen 2003 en 2010 daalde de dagelijkse energie-inname gemiddeld met 74 calorieën. In de jaren daarvoor was dit nog met 314 calorieën gestegen.

Stijging obesitas
De resultaten zijn volgens de onderzoekers moeilijk te rijmen met het stijgende aantal Amerikanen met obesitas. Sinds 1999 is ongeveer 35 procent van de Amerikaanse vrouwen te dik. In diezelfde tijd is het percentage van mannen met obesitas gestegen van 27 naar 35 procent.

Volgens experts is het mogelijk dat meer tijd nodig is, voor het effect van de verminderde energie-inname zichtbaar wordt. Een andere verklaring is dat Amerikanen weliswaar hun eetgedrag hebben veranderd, maar nog steeds te weinig bewegen om de calorieën te verbranden.

Eetgedrag
Het zou ook kunnen dat het onderzoek niet juist is. Experts opperen dat mensen zich tegenwoordig mogelijk meer schamen voor hun eetgedrag, waardoor ze misschien niet eerlijk hebben geantwoord op de vragen van de onderzoekers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen