Nieuws6 aug '12 13:45

Verburg: Landbouw verdient eigen minister

Auteur: Pieter van den Akker

Oud-minister van Landbouw Gerda Verburg vindt dat er de volgende kabinetsperiode weer een ministerie van Landbouw moet komen. Dat heeft ze gezegd in het BNR-programma Zaken Doen met.

Image

In het afgelopen kabinet zat landbouw samen met Economische Zaken en Innovatie in een ministerie. Verburg, tegenwoordig ambassadeur bij de VN-organisaties voor voedsel en landbouw zei in gesprek met BNR's Frits Huffnagel: "Ik vind landbouw en voedsel zodanig belangrijk - en dat zie je ook nu er wordt gesproken over hongersnood en mislukkende oogsten - dat het een eigen minister rechtvaardigt. Ook omdat Nederland een geweldig land is wat betreft landbouw, voedselproductie en tuinbouw. We doen het zo goed dat we in Brussel een eigen minister aan tafel moeten hebben zitten, want in Brussel worden de Europese zaken gedaan."

Bleker
Nu zit er een staatssecretaris van Economische Zaken, Henk Bleker, die landbouw in zijn portefeuille heeft gekregen. Achteraf geen verstandige beslissing? Verburg: "Ik ben een boerendochter en we zeggen 'van achteren kijk je een koe in de kont', maar het grootste probleem is tijd en aandacht. Hij moest én de zaken doen in Brussel én hij moest aandacht besteden aan boeren en tuinders hier 'en je moet heel veel in de Kamer zijn en je hebt internationale handel op z'n bordje. Dat is een pakket dat je nooit helemaal goed kan doen als je alles evenveel aandacht wil geven. Dat is te veel."

Klik onder de gele balk om te luisteren naar Gerda Verburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen