Nieuws18 jun '15 10:28Aangepast op 18 jun '15 17:08

Jansen Steur vrijgesproken in hoger beroep

Auteur: BNR Webredactie

Een milde straf van zes maanden voorwaardelijk voor ex-neuroloog Jansen Steur. Het hof in Arnhem vond dat niet bewezen kon worden dat Jansen Steur opzettelijk verkeerde diagnoses van ernstige ziektes bij zijn patiënten stelde.

Jansen Steur is nu alleen veroordeeld voor verduistering en valsheid in geschrifte, met een proeftijd van twee jaar. Justitie had een gevangenisstraf van zes jaar tegen Steur geëist. Omdat de schuldzaken zijn verjaard, moest het OM bewijzen dat Jansen Steur met opzet handelde.

De voormalig neuroloog werd begin vorig jaar veroordeeld tot drie jaar cel voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses. Zo vertelde hij patiënten jarenlang dat zij ernstige ziektes hadden, die ze niet bleken te hebben. Ook schreef hij hen zware medicijnen voor. Een van zijn patiënten pleegde daarop zelfmoord.

Hoger beroep
Zowel de ex-neuroloog als het OM ging tegen die eerste uitspraak in beroep. De rechter stelt nu Jansen Steur in het gelijk, als was er volgens haar wel sprake van verwijtbaar handelen. Zo was hij 'gefixeerd op zijn eerste diagnose, is hij in de follow-up is tekortgeschoten en had hij onvoldoende oog voor de bijwerkingen van medicijnen en niet anderen heeft geraadpleegd'.

Maar, zo zei het hof ook, 'opzet valt niet te bewijzen'. Peter Plasman, de advocaat van Jansen Steur, zegt niet verrast te zijn door de uitspraak. "Als er sprake is van een opzetdelict dan moet er bewijs in het dossier zitten, maar er zat geen bewijs in het dossier. De rechtbank had het totaal verkeerd beoordeeld. Jansen Steur was niet te kwader trouw."

Vrijuit
Lestselschade-expert Yme Drost daarentegen is boos. Boos op het Openbaar Ministerie dat naar zijn mening te lang wachtte met het instellen van een onderzoek. En boos op het Medisch Spectrum Enschede omdat het de affaire in de doofpot zou hebben geprobeerd te houden. "Die twee dingen hebben er feitelijk toe geleid dat Jansen Steur nu vrijuit gaat."

Een van de aanwezige nabestaanden relativeerde dat wel een beetje. "Je, feitelijk gaat hij vrijuit. Maar aan de andere kant heeft hij jaren in zijn eigen cel gezeten als ik goed begrijp hoe hij de afgelopen jaren heeft geleefd. In die zin heeft het kwaad zichzelf gestraft, dat is dan een kleine troost."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen