Nieuws13 dec '11 11:10

Oppositie: geen bezuinigingen, wel hervormen

Auteur: BNR Webredactie

PvdA en SP vrezen dat het kabinet de economie kapot zal bezuinigen. De PvdA wil hervormingen, bijvoorbeeld op de hypotheekrenteaftrek. Ook D66 wil hervormingen, zoals het verhogen van de AOW-leeftijd.

Ronald Plasterk, PvdA: "Laat alsjeblieft de Nederlandse overheid de crisis nu niet verdiepen door op korte termijn hard te gaan bezuinigen. Het is beter om te hervormen.''

Ook D66 vindt het tijd dat het kabinet de door D66 zeer gewenste hervormingen door gaat voeren. "D66 zal de VVD aan de belofte houden om overheidsfinanciën op orde te brengen. Begin nu stapsgewijs met het verhogen van de AOW-leeftijd en het activerender maken van de WW", aldus Wouter Koolmees (D66).

Ewout Irrgang, Tweede Kamerlid SP, wijst op de nadelige gevolgen van bezuinigingen. "Nederland en Duitsland zijn als enige in staat om de Europese economie weer aan de gang te krijgen."

VVD
De VVD reageert een stuk rustiger op het bericht van de CPB. "Het is in lijn met de verwachting. Het zou eerder wereldnieuws zijn geweest als er alleen maar positieve berichten zouden zijn geweest", aldus Mark Harbers (VVD)."In het voorjaar zijn er nieuwe ramingen en dat is het moment om de balans op te maken. Als de cijfers dan zijn zoals nu, zal er ongetwijfeld ingegrepen moeten worden. Maar dat bepalen we pas in het voorjaar.''

Gerelateerde artikelen