Nieuws17 aug '15 07:12Aangepast op 17 aug '15 07:31

Eén op de acht jongeren vorig jaar gepest via internet

Auteur: Karlijn Meinders

Meer dan 160.000 Nederlandse jongeren zeggen dat ze vorig jaar wel eens zijn gepest via internet. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In de meeste gevallen gaat het om laster.

Foto: ANP
Foto: ANP

In het geval van online pesten worden kwetsende teksten op bijvoorbeeld Facebook gezet of foto's, filmpjes en roddels via sociale media verspreid. Marjolijn Bonthuis, adjunct-directeur van ECP, het platform voor de informatiesamenleving, is één van de initiatiefnemers van Meldknop.nl, een site waarop jongeren terecht kunnen met vragen over wat ze moeten doen als ze gepest worden. Zij vertelt dat er veel vraag was naar een informatieplatform voor kinderen.

Informatie
"Het is een informatieve site, waardoor jongeren geholpen worden om dingen zelf op te lossen en waarop doorverwijzing naar partijen als de Kindertelefoon, Pestweb en HelpWanted (voor melding van seksueel misbruik) staan. Veel jongeren willen het zelf oplossen en daar kan de informatie op de site bij helpen."

Blijf in gesprek
Bonthuis vertelt dat het meest voorkomende probleem is dat er foto's of teksten online worden gezet waar een kind niet blij mee is. "Op Meldknop staat informatie over wat kinderen, maar ook ouders kunnen doen in dat geval. Maar we raden ouders uiteindelijk aan vooral in gesprek te blijven met hun kinderen. Weten wat ze op het internet doen is even belangrijk als weten wat ze op school doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen