Nieuws7 aug '13 08:23

RTL lijft Videoland in en stort zich op betaaltelevisie

Auteur: Pieter van den Akker

RTL neemt Videoland over en haalt zo direct bij de consument inkomsten. RTL Nederland wordt de grootste speler op de video-on-demand markt met de koop van de digitale distributeur, meldt het Financieele Dagblad.

Johan Leupen, journalist van het FD: "Je ziet dat het op dit moment nog niet zo'n heel grote markt is. Maar dat kan allemaal heel snel gaan groeien. Het wordt steeds interessanter voor bedrijven als RTL, die de traditionele reclameinkomsten heel snel zien dalen."

Ruud Hendriks is presentator van onder andere BNR Mediazaken en commissaris bij tv-producent Eyeworks.

Hoe belangrijk is deze koop voor RTL Nederland?
"Bij RTL zijn ze heel goed in het vooruitzien, want regeren is vooruitzien. Toen SBS te koop stond, hebben ze heel snel alle contracten met hun belangrijke presentatoren dusdanig verlengd dat SBS er niet meer aan kon komen. Nu doen ze eigenlijk hetzelfde met deze deal."

Hendriks gaat verder: "Netflix zit eraan te komen, een grote Amerikaanse speler die ontzettend populair is een heel hard groeit en ook zelf series en films produceert. Door deze deal te maken, dekken ze eigenlijk meteen een stuk van de markt af. Videoland On Demand heeft natuurlijk al een aantal abonnees en dat helpt."

Gaat Murdoch zich ook richten op deze markt?
"Murdoch is op deze markt in Europa geen grote speler, wel op de reguliere betaal-tv-markt. In Engeland doet 'ie t trouwens wel met pay-per-view, maar in Nederland nog niet. Dit is echt een move die bedoeld is om Netflix de wind uit de zeilen te nemen en meteen een kickstart te maken op deze markt. Dat is heel erg slim. Het wordt wel interessant om te zien wat er gaat gebeuren als Netflix voor heel Europa heel veel series en films wil gaan inkopen voor dit platform en RTL dit alleen zou kunnen doen voor Nederland. De RTL-zenders opereren natuurlijk in veel meer Europese markten, maar de vraag is of ze zo nauw kunnen gaan samenwerken dat ze ook gezamenlijk films, series en dit soort materiaal gaan inkopen."

Het grote verschil zal waarschijnlijk worden uitgemaakt door de hoeveelheid Nederlandstalig materiaal. "Dat doet het in Nederland veel beter dan buitenlandse series en films", zegt Hendriks.

Hoe groot is deze markt nu?
"In Nederland is 'ie dit jaar ongeveer 72 miljoen. In Amerika is de markt wel heel erg hard gegroeid. Daar kijken we in de mediawereld altijd heel erg naar als het grote voorbeeld. Dus de kans dat 'ie heel groot wordt, is absoluut aanwezig. Nederlanders zijn inmiddels, bijvoorbeeld door Uitzending Gemist en dergelijke, wel gewend aan betaal-tv en het terugkijken van programma's. Het aardige hiervan is dat je programma's niet terugkijkt, maar dat je ze eigenlijk al kan zien voordat ze op een regulier kanaal worden uitgezonden."

Gerelateerde artikelen