Nieuws29 jul '15 10:24Aangepast op 29 jul '15 11:18

De nieuwe Windows 10 is gratis, maar pas op met je privacy-instellingen

Auteur: Judith Laanen

Vanaf vandaag kun je het nieuwe Windowsbesturingssysteem downloaden. Gratis, en dat is nieuw voor Microsoft, dat hiermee het verdienmodel op de schop gooit.

Foto ANP / Bezoekers testen Windows 10 in Seoul.
Foto ANP / Bezoekers testen Windows 10 in Seoul.

Vroeger was er altijd een groot feest in één stad, nu organiseert Microsoft een launch party in 190 landen tegelijk, en in meer dan 100 talen. Voor gebruikers van Windows 7, 8 en 8.1 is de upgrade gratis. Bij winkels als de MediaMarkt staan volgens ICT-expert Krijn Schuurman teams klaar om mensen te helpen met de upgrade.

 

Het moet onder de motorkap steeds onzichtbaarder worden, zegt Schuurman. "Ze hebben ook spotjes met kinderen ingezet, waarin ze zeggen 'deze kinderen zijn klaar voor de toekomst als ze Windows 10 gebruiken'."

Bekijk het spotje (en hier meer spotjes over bijvoorbeeld 'inloggen met een glimlach'):

<p><strong>Verdienmodel Microsoft op de schop</strong> <br/>Gebruikers die al een oud Windows-besturingssysteem hadden, kunnen de nieuwe upgrade gratis downloaden. Daar zijn mensen nu dankzij bedrijven als Apple en Google die ook gratis updates aanbieden, nu wel aan gewend, zegt Schuurman. Het betekent een grote ommekeer voor het verdienmodel van Microsoft. <br/><br/></p> <p><strong>Microsoft laat gebruikers Windows 10 testen</strong> <br/>De afgelopen maanden hebben zo'n vijf miljoen mensen vroege versies van het systeem getest en feedback gegeven via het <a href="https://insider.windows.com/" title="">Insider-programma</a>, dat heeft het bedrijf niet eerder gedaan. Het systeem is daarnaast voor het eerst ook beschikbaar op alle platformen: mobiel, tablet en desktop. De <a href="http://www.nu.nl/reviews/4096525/review-belangrijkste-vernieuwingen-in-windows-10.html" title="">belangrijkste vernieuwingen</a> van Windows 10: de startknop is terug, de browser Edge is sneller en stabieler en de 'slimme assistent' Cortana helpt je met zoeken. Het uitrollen van Windows 10 gebeurt geleidelijk, niet iedereen krijgt tegelijkertijd de update. Als eerste zijn de testers aan de beurt, erna alle mensen die het systeem besteld hebben.</p> <p><strong>Privacyzorgen</strong> <br/>De Consumentenbond <a href="http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/2015/windows-10-vist-volop-naar-privegegevens/" target="_blank" title="">waarschuwde</a> gisteren voor de nieuwe privacy-instellingen van Windows 10. Met de standaardinstallatie worden ook een reeks internettoepassingen geïnstalleerd die toegang geven tot veel persoonlijke gegevens. Zo 'zien' apps die nieuw geïnstalleerd worden met een Microsoft-account meteen wie de gebruiker is, en wordt de locatie van de gebruiker geregistreerd en met programma's en apps gedeeld die erom vragen.</p>

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen