Nieuws25 nov '15 20:46

Hoe komen bloemen aan hun kleuren?

Auteur: BNR Webredactie

De wetenschappelijke discussie daarover, is de afgelopen jaren hoog opgelopen. De vraag is of het gaat om kleurvorming door pigment of structuur.

Foto: ANP
Foto: ANP

Eerst was er Britse onderzoeker. En toen Nederlands onderzoek. En die twee onderzoeken leverden hele andere inzichten op. Eén van de Nederlanders is Casper van der Kooi. Hij hoopt vrijdag te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Over één ding zijn de Britten en de Nederlanders het wel met elkaar eens: er zijn twee manieren waarop dingen kleuren kunnen krijgen. Met pigment, of door iridisentie."Pigment is wat we het meest kennen", vertelt Van der Kooi. "Van kleding, bomen en plantenbladeren. Een blad van een plant is groen omdat alles behalve het groene licht geabsorbeerd wordt. Maar de andere manier van kleurvorming is via structuren. Bijvoorbeeld wat je ziet bij olie op water, een zeepbubbel, of de veren van een pauw."

Iridisentie komt dus voor bij dieren, zoals een pauw, en pigment, dat zit in een tulp. Of toch niet? "Er werd in 2009 in een artikel in Science geopperd dat er bloemetjes waren die bijna zo shiny zijn als de veren van een pauw, of de onderkant van een cd", vertelt Van der Kooi. "Veel mensen namen aan dat het om iridisentie ging, maar wij twijfelden daarover. Een madeliefje heeft bijvoorbeeld wel van die ribbels, maar is uiteindelijk gewoon wit. We hebben daarom gekeken naar allerlei planten met oppervlakte structuur. Zij lieten foto's zien van één soort, een hibiscus, waarbij enige sprake is van een hoek-afhankelijke kleur. Ze meten meer dan wij, maar ik vind het niet heel overtuigend. De discussie is nu of die ene hibiscus dit heeft, maar ik vind het belangrijker om naar het grotere plaatje te kijken. Bij vrijwel alle soorten is dat totaal niet belangrijk."

Vrijdag hoopt Van der Kooi te promoveren, daar zal ook één van die Britse onderzoeker bij aanwezig zijn. Erg vindt hij dat niet. "Ik spreek hem er graag nog een keer over. Ook al ben ik het niet eens met wat ze zeggen en vallen ze in zekere zin ons werk aan, het hoort erbij. En als onderzoekers hierdoor over de hele wereld onderzoek gaan doen ernaar, dan is het het waard."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen