Nieuws12 jun '12 13:41

Wijze les van BNR voor Bert: Wisselen loont

Auteur: Arjan Meesterburrie

De kans op succes dit EK is groter als Bert van Marwijk gaat wisselen. Dat blijkt uit een BNR-analyse van hoe grote voetballanden in het verleden hebben gereageerd op een verloren openingswedstrijd.

Een wijze les voor Oranje: Grote voetballanden als Spanje en Italië blijken na een verloren openingswedstrijd succes te hebben behaald op grote voetbaltoernooien door flink te wisselen. BNR's Thomas Schuurman nam vier verloren openingswedstrijden van toernooi-favorieten onder de loep. De coach die het minst wisselde overleefde de groepsfase niet, maar met twee wissels kan je zelfs wereldkampioen worden.

Spanje in 2010: Twee wissels
We zijn het misschien vergeten, maar Spanje verloor tijdens het WK in Zuid-Afrika zijn openingswedstrijd tegen Zwitserland met 1-0. Coach Del Bosque verving vervolgens Iniesta en Silva door Torres en Jesus Navas en won de andere twee groepswedstrijden tegen Honduras en Chili. Daarna denderde Spanje het toernooi door om in de finale uiteindelijk Nederland te verslaan. Overigens door een goal van de na de eerste wedstrijd geslachtofferde Iniesta.

Italië in 2008: Vijf wissels
Nederland bezorgde Italië vier jaar geleden een valse start van het toernooi door met 3-0 te winnen. Coach Donadoni paste daarna maar liefst vijf wissels toe en de Italianen overleefden de loodzware poule met daarin verder nog Frankrijk en Roemenië alsnog. In de kwartfinale bleek Spanje na penalties uiteindelijk wel te sterk.

Frankrijk in 2002: Eén wissel
Toenmalig regerend Europees én wereldkampioen Frankrijk ging in de openingswedstrijd van het WK 2002 met 1-0 onderuit tegen Senegal. Bondscoach Lemerre wijzigde zijn basis-opstelling maar op één plek en vloog er gelijk in de eerste ronde uit.

Nederland in 1988: Twee wissels
Het beste voorbeeld voor Bert van Marwijk is misschien wel het Nederlands Elftal zelf in 1988. Na de met 1-0 verloren openingswedstrijd tegen Rusland haalde wisselde Michels twee spelers. Hij haalde John Bosman en John van 't Schip uit zijn team en verving ze door Marco van Basten en Erwin Koeman. Dat resulteerde in de eerste en enige hoofdprijs van Oranje ooit en Van Basten werd topscorer van het toernooi. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen