Nieuws13 jun '12 17:09Aangepast op 13 jun '12 17:52

Oranje op straat in Berlijn: kein problem

Auteur: Pieter van den Akker

De vijandigheid tussen Duitsland en Nederland is veel minder groot dan 'ie ooit was. BNR-correspondent Derk Marseille kan daarom rustig in het oranje over straat in Berlijn. "Ik heb echt geen rood-wit-gele schmink op m'n wangen."

De Duitsers stellen zich hartstikke sportief op tegenover Nederlanders, vertelt Derk Marseille woensdag enkele uren voor de aftrap op BNR. "Er wordt niet nijdig gereageerd en je wordt echt niet uitgemaakt voor van alles en nog wat."

Annette Birschel, Duitse correspondent in Nederland, kijkt daar niet van op, zegt ze tegen BNR's Petra Grijzen. Volgens haar is het anti-Duitse sentiment in Nederland grotendeels verdwenen rondom het WK voetbal in Duitsland in 2006. "Toen zijn veel Nederlanders daar naar toe gegaan, waren er veel Oranjefeestjes. Toen hebben ze vastgesteld dat je met Duitsers ook kan feestvieren."

Daar komt bij dat het Duitse team aantrekkelijk voetbalt onder bondscoach Joachim Löw, zegt Birschel. "Dat kunnen Nederlanders wel waarderen."

Ook speelt mee dat in ons land waardering is voor de manier waarop de Duitse eenwording is verlopen, gelooft Birschel.

Topondernemer Annemarie van Gaal beaamt: "De haat is echt aan het verzwakken. Europa is één aan het worden. Dat vind ik wel een fijn gevoel. Er komt steeds meer begrip voor elkaar." Dan: "maar voetbal is en blijft oorlog."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen