Nieuws3 dec '15 14:59Aangepast op 3 dec '15 16:24

FIFA-bestuur kondigt hervormingen aan

Auteur: Judith Laanen

Wereldvoetbalbond FIFA heeft vandaag grote bestuurlijke hervormingen aangekondigd. Die moeten leiden tot "grotere transparantie en meer verantwoording", meldt de bond.

Foto ANP
Foto ANP

Het bestuur van de FIFA stemde unaniem voor de voorgestelde vernieuwingen. De voornaamste hervorming binnen de aangekondigde nieuwe organisatiestructuur is een maximale zittingstermijn voor de FIFA-voorzitter van twaalf jaar (drie termijnen van vier jaar). Die termijn geldt ook voor alle leden van het nieuw te vormen bestuur.

Minder macht voor FIFA-voorzitter
In de nieuwe organisatiestructuur wordt het huidige uitvoerend comité vervangen door een zogeheten council. Dat wordt geleid door de nieuwe FIFA-voorzitter, die aanzienlijk minder macht krijgt dan het huidige bestuur. Een apart secretariaat leidt de dagelijkse gang van zaken, de council beslist over de koers en strategie van de FIFA. De council wordt geleid door gekozen afgevaardigden van alle confederaties. Iedereen die zich verkiesbaar stelt krijgt een integriteitscontrole, die uitgevoerd wordt door de een onafhankelijke controlecommissie.

Andere hervormingen zijn het scheiden van politieke en managementfuncties en meer transparantie over de salarissen van bestuurders. Alle geldstromen en processen binnen de bond worden gecontroleerd door een onafhankelijk comité.

Meer vrouwen aan de top
De FIFA zet daarnaast "concrete stappen" voor meer vrouwen aan de top en diversiteit binnen het bestuur; namens iedere confederatie moet minimaal één vrouw in het bestuur komen te zitten.

Mensenrechten
Het uitvoerend comité deed ook een aanbeveling over FIFA's inzet voor mensenrechten. Het comité ziet graag dat er een nieuw artikel in de statuten wordt opgenomen, dat voorschrijft dat de FIFA alle internationaal erkende mensenrechten respecteert en ernaar streeft om die rechten te beschermen.

'Eerst zien, dan geloven'

Net als in mei had de FIFA op een belangrijk moment te maken met lege stoelen in een bestuursvergadering, zegt Knipping, die doelt op de twee bestuursleden die gisteren werden opgepakt. Ze worden verdacht van het aannemen van steekpenningen.

Vandaag was een belangrijke dag voor de FIFA, zegt Knipping: "Ze willen hun imago opvijzelen, maar het hervormingsplan werd overschaduwd door arrestaties, net als in mei." Toen werden FIFA-kopstukken Sepp Blatter en Platini opgepakt en geschorst op verdenking van fraude. Door hun afwezigheid is de FIFA nu een "stuurloos schip", zegt Knipping. Ook de huidige voorzitter, Issa Hayatou, "is niet helemaal zuiver op de graad" volgens Knipping. "In het verleden is hij ook al aangepakt vanwege het aannemen van steekpenningen."

Stemming 26 februari
De aanbevelingen van de hervormingscommissie onder leiding van François Carrard worden voorgelegd aan de 209 FIFA-leden, die erover stemmen tijdens het buitengewone congres op 26 februari aanstaande. Dan wordt ook een nieuwe voorzitter gekozen. Knipping heeft er een hard hoofd in of een nieuwe voorzitter verschil gaat maken: "De kandidaten komen uit het wereldje zelf, die hebben bij de FIFA gewerkt en zijn onderdeel van het systeem."

Met de hervormingen hoopt de FIFA een einde te maken aan alle corruptieschandalen binnen de mondiale federatie. Volgens de wereldvoetbalbond zijn deze hervormingen het "begin van een cultuuromslag" en een "mijlpaal op de weg naar het herstellen van de geloofwaardigheid van FIFA als een moderne, vertrouwde en professionele sportorganisatie".

Lees alle voorgestelde hervormingen (PDF)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen