Nieuws25 feb '15 16:56Aangepast op 25 feb '15 19:27

Overname deel Duits hoogspanningsnet risico voor Nederland

Auteur: Karlijn Meinders

De Nederlandse staat loopt risico's op de investeringen die electriciteitsbedrijf Tennet doet in Duitsland. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar de overname van 40 procent van het Duitse hoogspanningsnet door het Nederlandse staatsbedrijf.

Als het een groot bedrijf is dat je overneemt, dan heb je navenante risico's, zegt Arno Visser van de Rekenkamer over de resultaten van het onderzoek.

 

Politiek verslaggever Laurens Boven sprak enkele politici over de kwestie. "Den Haag reageert met enige zorg. De risico's zijn nu hoger dan werd ingeschat. Er zijn hele hoge investeringen nodig, omdat Duitsland zo ontzettend inzet op duurzame energie. Volgens de Duitse wetgeving moet Tennet daar straks gewoon voor opdraaien."

In de gaten houden
Minister Kamp van Economische Zaken zegt dat er vooral gekeken moet worden naar de inhoud van het toezicht. "Er moet beoordeeld worden of de investeringen die Tennet doet, noodzakelijk en rendabel zijn."

Volgens Henk Nijboer van de PvdA, kende de Kamer de risico's. "Wij vinden dat overheidsbedrijven er zijn voor het publieke belang van de Nederlandse belastingbetaler. In de toekomst zouden we investeringen zoveel mogelijk in Nederland willen zien."

Bedrijfje spelen in het buitenland
Aukje de Vries van de VVD wil vooral dat er de komende tijd kritische gekeken gaat worden naar de plannen. "Ondernemen gaat natuurlijk altijd gepaard met een zeker risico, maar zeker als het gaat om een staatsbedrijf, moet het moet wel verantwoord gebeuren."

Als het aan Groen Links had gelegen was het helemaal niet zover gekomen, vertelt Liesbeth van Tongeren. "De Nederlandse belastingbetaler betaalt nu voor een Nederlands staatsbedrijf dat over de grens bedrijfje aan het spelen is. Wij vonden en vinden dat een heel slecht idee. Duitsland is al veel langer bezig met de energiewende en de risico's zijn duidelijk te klein ingeschat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen