Nieuws4 aug '15 07:23Aangepast op 8 aug '15 18:54

VBO: Verkoop huis blokkeren bij ontbreken energielabel

Auteur: BNR Webredactie

Notarissen moeten de verkoop van een huis blokkeren, als de verkoper geen energielabel heeft. Dat vindt makelaarsvereniging VBO. Sinds 1 juli kan de Inspectie Leefomgeving en Transport - de ILT - dwangsommen opleggen, bij het ontbreken van een energielabel.

405 euro, zo hoog is de maximale boete die je als verkoper aan je broek krijgt, als je geen energielabel kunt laten zien bij de verkoop van je huis. Maar de handhaving is een probleem, vindt Hans van der Ploeg, directeur van makelaarsvereniging VBO. "Stel nou dat je bij de overdracht dat energielabel niet hebt geleverd, dan woont de nieuwe eigenaar dus al in dat huis en dan moet je als oud-eigenaar alsnog gaan zorgen voor een energielabel. Maar wat nou als die nieuwe eigenaar niet bereid is om de deur open te doen? Dat is vraag één."

Boete achteraf
Minister Blok had beloofd, dat verkopers eerst een waarschuwing krijgen, en alsnog een energielabel kunnen aanvragen, voordat ze een boete krijgen. Maar dat is nogal lastig, als die waarschuwing pas twee maanden ná de verkoop komt. Het zou daarom beter zijn volgens Van der Ploeg,  als de notaris de verkoop kan stopzetten. Maar dat mag hij niet.


 

Eerder ingrijpen
In plaats van boetes uit te delen, als mosterd na de maaltijd, moeten makelaars en notarissen daarom al veel eerder kunnen ingrijpen, als het aan de VBO-baas ligt. "Regel nou gewoon in het voortraject goed geregeld hebt, dan heb je al deze paperassen niet niet nodig", meent Van der Ploeg.


 


Buitenproportioneel
Vereniging Eigen Huis is het niet eens met de kritiek. Vooral het idee om notarissen meer macht te geven, gaat veel te ver volgens Hans André de La Porte van de vereniging.
 
 

Milieu-organistie Natuur & Milieu vindt ook dat blokkeren door de notaris te ver gaat. Wel vindt de organisatie dat huizenverkopers beter en meer informatie moeten krijgen over het energielabel, voordat ze een huis kopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen