Nieuws19 nov '15 11:34

Weer meer malafide beleggingsproducten: 'Beleggers moeten geduld hebben'

Auteur: Mark Hulstein

Het aantal malafide beleggingsproducten neemt weer toe. Daarvoor waarschuwt toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het Financieele Dagblad.

ANP
ANP

Aanbieders van die producten zien hun kans nu de resultaten op de beurs tegenvallen en de spaarrente historisch laag is. Het gaat dan vooral om producten in de vastgoed, vakantiewoningen en grond, schrijft het FD. Het zijn beleggingsmogelijkheden die gaan om meer dan 100.000 euro per belegger of die in totaal kleiner zijn dan 2,5 miljoen euro. Die vallen niet binnen de vergunningsplicht van de AFM. Die producten hebben hierdoor een hoog risico.

Ook vermogensbeheerders herkennen de trend. Maar volgens Frank den Blijker, vermogensbeheerder bij Topcapital en ibeleggen, ligt dat niet alleen maar aan de lage spaarrente en de beursresultaten. "Als je netjes, met lage kosten belegd was gebleven, dan was dit tot op heden ook weer een prima beleggingsjaar. Maar de AFM benoemt niet dat die kosten laag moeten zijn en dat zie je heel vaak misgaan in de praktijk. En de belegger moet geduld hebben met beleggen", zegt Den Blijker.

'Alles begint gewoon weer opnieuw'
Te mooi om waar te zijn, dat is een belangrijk kenmerk van de malafide producten. Den Blijker: "Het is letterlijk te mooi om waar te zijn. Dat is de belangrijkste indicatie. Dat is ook altijd zo. Het gaat voor het merendeel om schaamteloze geldwolven die gebruikmaken van het ongeduld en korte geheugen van beleggers. We hebben de kredietcrisis nauwelijks achter de rug en we zien nu - tien jaar later - dat het hele feestje gewoon weer opnieuw begint."

Onroerend goed
De risicoproducten nemen in ieder geval toe in de onroerend goedsector. Maar vermogensbeheerder Frank den Blijker ziet het niet alleen daar voorkomt. "Wij zien dat veel breder dan alleen in die sectoren die de AFM benoemt. Specifiek in de vastgoedsfeer en in de onroerend goed, maar ook in beleggen in de breedte", ziet Den Blijker.

Het belangrijkste om te doen is je gezonde verstand gebruiken, volgen Den Blijker. "En vooral geduld hebben."

Gerelateerde artikelen