Nieuws18 sep '14 15:47

Kritische hoogleraar in Pakistan vermoord

Auteur: BNR Webredactie

Gewapende mannen hebben donderdag de Pakistaanse hoogleraar Muhammad Shakil Auj doodgeschoten, die van godslastering was beschuldigd

Zij namen de auto van de 54-jarige hoogleraar islamstudies in de stad Karachi onder vuur vanaf een motorfiets. Eén kogel doorboorde zijn hoofd.

Volgens een collega was Auj, decaan van de faculteit islamstudies aan de Universiteit van Karachi, de laatste tijd diverse keren met de dood bedreigd, omdat zijn ideeën te liberaal zouden zijn. Onder de artikelen waaraan zij zich zouden hebben gestoord, was een artikel waarin Auj betoogde dat islamitische vrouwen het recht hebben met niet-moslims te trouwen.

Twee jaar geleden had de hoogleraar volgens een politiewoordvoerder een klacht ingediend tegen vier collega's die hem hadden bedreigd en hem sms'jes hadden gestuurd waarin hij van godslastering werd beschuldigd. Hoewel de Pakistaanse wet godslastering niet als misdrijf noemt, kan iedereen die zich in zijn godsdienstige gevoelens aangetast voelt, daarover bij de politie een klacht indienen. Dat kan ertoe leiden dat degenen die zij beschuldigen, voor onbepaalde tijd worden vastgezet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen