Nieuws29 okt '15 06:22

Pakistaanse regering houdt noodhulp tegen

Auteur: BNR Webredactie

De noodhulp in Pakistaanse aardbevingsgebied komt maar moeizaam op gang omdat de autoriteiten tegenwerken. De Pakistaanse regering houdt namelijk hulpverleners en journalisten tegen om het aardbevingsgebied te bezoeken.

ANP
ANP

Zeker 385 mensen kwamen om bij de aardbeving in Afghanistan en Pakistan van afgelopen maandag. Volgens Pakistan valt het allemaal wel mee, maar volgens BNR-correspondent Wilma van der Maten kan het land de hulp juist goed gebruiken. "Als je kijkt naar zoveel plekken hoog in de bergen waar nog geen hulp is geweest, waar duizenden huizen kapot zijn en allemaal mensen zitten te wachten, dan redt Pakistan het zelf gewoon niet."

Internationale hulporganisaties hebben hun hulp aangeboden, maar van Pakistan moeten ze wegblijven, vertelt Van der Maten. "Ze willen geen pottenkijkers. Dat is een soort angst hier, dat journalisten en hulpverleners spionnen zijn. Maar zelfs al zou er financiële hulp toegelaten worden, dan zegt dat nog niets. In 2005 kwamen bij een grote aardbeving 75.000 mensen om, van dat geld is niets bij de slachtoffers terecht gekomen. Dat is allemaal in de zakken van corrupte ambtenaren terecht gekomen. Huizen en scholen zijn nooit opgeknapt. Duizenden mensen wonen nog steeds in opvangkampen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen