Nieuws25 sep '13 17:36Aangepast op 25 sep '13 17:59

Feyenoord boos om crisisheffing topinkomens

Auteur: BNR Webredactie

Feyenoord overweegt juridische stappen om de crisisheffing op topinkomens aan te vechten. Volgens directeur Eric Gudde komt het kabinet de belofte niet na dat deze heffing éénmalig zou zijn.

De directeur schat dat de crisisheffing de voetbalclub over 2012 en 2013 tezamen ruim twee miljoen euro gaat kosten. "Maar ik denk dat bij PSV, Twente en Ajax, waar de salarissen veel hoger liggen, dit waarschijnlijk een veelvoud gaat kosten."

Gudde noemt het kabinet "volstrekt onbetrouwbaar" omdat bij een eerder heffing in 2012 "keihard" was toegezegd dat deze heffing eenmalig zou zijn. "Nu komen ze met het ongelofelijk flauwe verhaal dat dit een eenmalige verlenging is", aldus de verontwaardige clubdirecteur.

Onmogelijk inspelen
Het is volgens Gudde onmogelijk om in te spelen op een heffing die met terugwerkende kracht wordt doorberekend, omdat de begroting van de club al in het voorjaar is vastgesteld en contracten in voorgaande jaren zijn afgesloten. "Bovendien zou deze heffing niet meer komen, dus je gaat er uiteraard niet op inspelen."

Eerder stapte de club naar de rechter om de extra heffing die in 2012 met terugwerkende kracht werd doorberekend, aan te vechten. Ook nu sluit de clubdirecteur een rechtszaak niet uit. "Wij gaan opnieuw een bezwaar indienen en dat zal ongetwijfeld voor de rechter eindigen."

Onevenredig
In plaats van de crisisheffing uitsluitend op bedrijven te verhalen, pleit Gudde voor een individuele heffing. "Bij een normaal groot bedrijf dat een normale productie draait, is deze heffing misschien 0,012 procent van de begroting. Maar bij ons, omdat het om een heel specifieke branche gaat, is het onevenredig. Acht procent van onze loonsom gaat hieraan op."

Het maakt de heffing volgens Gudde "niet alleen extra zuur, maar ook extra onredelijk omdat er totaal niet over is nagedacht."

Financiële problemen
Dat Feyenoord afgelopen seizoen een netto winst behaalde van 2,7 miljoen euro, wil niet zeggen dat de club haar financiële problemen te boven is, zegt Gudde. "Als wij dit soort heffingen niet hadden gehad, dan was die winst nog groter geweest en dan was onze inlooprace met het negatieve eigen vermogen richting positieve cijfers nog wat sneller gegaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen