Nieuws29 okt '15 19:02

Wilders overweegt proces tegen hem niet bij te wonen

Auteur: Judith Laanen

PVV-leider Geert Wilders denkt erover na het proces dat het Openbaar Ministerie tegen hem aanspande vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak, niet bij te wonen.

Geert Wilders. ANP
Geert Wilders. ANP

Wilders zegt dat er geen eerlijke rechtsgang wordt gevoerd en fundamenteel anders wordt behandeld dan tijdens zijn vorige rechtszaak. Tegen politiek verslaggever Jeroen Stans zei Wilders vanmiddag dat bij zijn vorige proces uit 2011 zijn onderzoekswensen ingewilligd werden. In dat proces kreeg hij ook niet overal zijn zin, zegt Wilders. "Maar op belangrijke punten hebben wij onze wensen gehonoreerd gezien."

Daarin werd Wilders verdacht van onder meer aanzetten tot haat tegen moslims en allochtonen en van groepsbelediging. Wilders won, hij werd vrijgesproken. Voormalig advocaat Bram Moszkowicz voerde destijds Wilders' verdediging.

'Geen eerlijk proces'
Van de 39 verzoeken die Wilders dit keer met zijn advocaat indiende zijn ze op één na van tafel geveegd, zegt Wilders.

De rechter-commissaris wees bijna alle verzoeken tot het horen van ongeveer veertig getuigen en "andere onderzoekshandelingen" af, schrijft NRC Handelsblad. Ook verzoeken tot het horen van bewindslieden en onderzoek naar de aangiftes die tegen de politicus zijn gedaan werden niet gehonoreerd.

Kans op verdediging
De PVV-leider overweegt nu niet bij het proces aanwezig te zijn. Wilders vindt opnieuw niet dat hij voor de rechter zou moeten staan. "Ik heb volgens mij niets verkeerd gezegd. Als ik vandaag zou vragen of mensen meer of minder Syriërs zouden willen, dan zou ik eerder bloemen krijgen dan aangiftes. Het is maar de context waarin je wat zegt." Als hij al vervolgd wordt, wil Wilders de kans zich te verdedigen.

Opnieuw een proces
Het Openbaar Ministerie maakte vorig jaar december bekend Wilders te vervolgen vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitlatingen in maart 2014 die hij deed in de aanloop naar en op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Daarmee zou hij aanzetten tot haat en discriminatie. Er kwamen meer dan 6400 aangiften tegen Wilders binnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen