Noord-Zuidlijn weer stapje dichterbij
Wendy is groot, Wendy is zwaar en Wendy is nat. En Wendy ligt bijna op haar plek achter het Centraal Station in Amsterdam. En nee, Wendy is geen tippelaar.
In Amsterdam wordt vandaag een gigantische tunnelbuis van de Noord-Zuid-lijn afgezonken in het IJ. Het werk duurt al de hele nacht en ochtend. BNR-verslaggever Harmen van der Veen was er bij en sprak met commandant Peter van Westendorp van Strukton.
Van der Veen zag hoe de tunnel naar binnen werd geduwd in een sleuf achter het station. "De zinksleuf zit in een damwandkuip, daar wordt 'ie nu in 'gepositioneerd'. Hij moet nog een meter of 40 naar binnen toe", vertelde Van Westendorp.
Nederlanders en water
"Vanaf 2 uur zijn we in de weer, vanaf 3 uur zijn we gaan varen. Vanochtend om 7 uur is de tunnel aangekomen bij het Centraal Station. En nu moet ''ie nog in de kuip. Als 'ie daar eenmaal helemaal in zit, worden de bokken aangesloten aan de hijspunten en kunnen we gaan starten met het afzinkproces."
Wendy is 140 meter lang, weegt 12 duizend ton, is 8 meter hoog en 12 meter breed. Van Westendorp: "We lopen op planning, om 15 uur vanmiddag gaat 'ie onder water."
Martijn Smit, directeur van Strukton, verkoopt de tunnelbuizen ook aan het buitenland. Hoeveel het bedrijf er al heeft verkocht? "Dat is heel wat, bijna niet te tellen. Als je kijkt naar de recente tunnels zijn dat er 18 geweest in Zuid-Korea, 5 in Limmerick in Ierland en dan nu een viertal in Amsterdam. In z'n algemeenheid is het zo dat daar waar water aan de orde komt, er Nederlanders zijn."
Tunnel als exportproduct
Ook bij de overstromingen in Amerika laatst werden er meteen Nederlanders bij gehaald om dat op te lossen, zei Smit. "De Stormvloedkering, de Nieuwe Waterweg, de Deltawerken: het zit ons in het bloed. Tunnels zijn een typisch Nederland exportproduct."