Nieuws14 nov '14 13:50Aangepast op 20 nov '14 17:38

'Schippers: niet-reanimeren-tatoeage is rechtsgeldig'

Auteur: BNR Webredactie

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft in de Tweede Kamer bevestigd dat een tatoeage met de tekst 'niet reanimeren' gewoon rechtsgeldig zou moeten zijn. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde meldt dat op zijn website.

De minister zou dit afgelopen woensdag hebben geantwoord op vragen uit de Tweede Kamer, naar aanleiding van de berichtgeving over een 91-jarige vrouw uit Den Haag. Zij liet de tekst ‘Niet-reanimeren!!! Ik ben 91+’ op haar borst tatoeëren.

"Een behandelverbod mag in alle vormen worden aangegeven en is bindend zolang er sprake is van ‘schrifttekens’. Hier valt dus ook een tatoeage onder”, zo bevestigde een VWS-woordvoerder aan de NVVE.

Niet-reanimeren penning
Op verzoek van haar leden heeft de NVVE eerder al een niet-reanimeren penning laten ontwikkelen, met daarop pasfoto, geboortedatum en handtekening van de drager. Toenmalig minister Klink van Volksgezondheid verklaarde in 2010 dat de NVVE niet-reanimeren penning kan worden beschouwd als een schriftelijke wilsverklaring en dus rechtsgeldig is. Inmiddels zijn 32.000 penningen verstrekt door de NVVE, vooral aan mensen van 70 jaar en ouder.

De NVVE steunt de minister in haar wens om de niet-reanimeren penning via een neutraal uitgiftepunt te verstrekken. Nu vinden sommige mensen het bezwaarlijk eerst lid te moeten worden van de NVVE om de penning te kunnen aanschaffen. Petra de Jong: “Wij vinden ook dat de penning voor iedereen beschikbaar moet zijn en dat daarbij geen drempels mogen zijn.”

Minister Schippers gaat begin 2015 in gesprek met betrokken organisaties over de mogelijkheden om de penning via een neutraal uitgiftepunt te verstrekken. De vraag wie de kosten van een niet-reanimeren penning in dat geval voor zijn rekening neemt, is nog niet aan de orde geweest.

Gerelateerde artikelen