Nieuws30 apr '15 17:08Aangepast op 30 apr '15 18:13

Zaterdag vindt in de VS de meest lucratieve bokswedstrijd ooit plaats

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Het wordt het meest lucratieve boksgevecht ooit: Mayweather tegen Pacquiauo zaterdagnacht in Las Vegas. Het wordt mogelijk ook één van de laatste grote boksspektakels, omdat er bij het grote publiek steeds minder belangstelling is voor het geweld in de ring.

Foto: ANP - Floyd Mayweather Jr. (L) en Manny Pacquiao (R)
Foto: ANP - Floyd Mayweather Jr. (L) en Manny Pacquiao (R)

Door Reinout van Wagtendonk

Een Fight of the Century, dat komt in boksen wel vaker voor. Maar overmorgen is het écht voor altijd en eeuwig: "Het Gevecht van de Eeuw!!!"

De hype rond de bokspartij tussen Floyd “Money” Mayweather en Manny “Pac-Man” Pacquiauo is enorm. Dat wil zeggen: als je een boksliefhebber bent of naar de betaalde TV-kanalen HBO en Showtime kijkt dan kan je er niet omheen. Het grootste deel van Amerika heeft er nauwelijks besef van, want boksen is allang geen volkssport meer. De dagen van Muhammed Ali, Joe Frazier, Marvelous Marvin Hagler en Sugar Ray Leonard zijn allang voorbij. De organisatie verkoopt het gevecht van zaterdagnacht evengoed met mateloze superlatieven als de Super Bowl van de bokssport. 

Maar als dit gevecht van de eeuw in de VS straks drie, misschien vier miljoen kijkers trekt dan is dat veel. Voor de echte Super Bowl van het American football schakelen 120 miljoen Amerikanen in. Het grote verschil: de Super Bowl is gratis op je TV terwijl je voor Mayweather-Pacquiauo thuis op de bank $99,99 moet betalen.

Wat de organisatoren dan wel gelijk $300 of $400 miljoen oplevert. Boksen mag dan inmiddels een nogal marginale sport zijn geworden waar de grote modale middenklasse nauwelijks nog in is geïnteresseerd,  zo’n zeldzaam gevecht tussen twee echt grote namen blijft een van ‘s wereld meest lucratieve sportevenementen.

De buitenlandse TV-rechten leveren miljoenen extra op. Deals met Las Vegas zijn ook vele miljoenen waard voor de organisatie omdat daar deze week in de beste restaurants en hotel-casino’s extra gelogeerd, extra gegeten en extra gegokt wordt door het niet altijd even eerlijk aan hun fortuin gekomen publiek dat afkomt op zo’n Fight of the Century. 

Floyd Mayweather heeft daarbij zijn bijnaam “Money” wel eerlijk verdiend. Hij krijgt gegarandeerd $120 miljoen dollar voor zijn optreden (Pacqiau $80 miljoen). En verder is hij volgens Sports Illustrated boksverslaggever Greg Bishop ‘s werelds best betaalde atleet geworden omdat hij van álles rond zijn gevechten een percentage krijgt. Tot en met de verkochte hotdogs in de arena van het MGM Grand hotel aan toe.

In 2007 werd het gevecht Mayweather tegen Oscar de la Hoya de best verkochte bokspartij ooit, met bijna 2,5 miljoen Pay-Per-View aankopen. Dat record gaat overmorgen 100 procent zeker gebroken worden, zegt de organisatie. 

Dat nieuwe record zou dan best wel eens heel lang, zo niet voor altijd en eeuwig staande kunnen blijven.  Want Floyd Mayweather is inmiddels 38 jaar oud, Manny Pacquiauo is 36,  de bokssport in het algemeen spreekt niet meer tot de verbeelding van een massapubliek en charismatische opvolgers van de twee oude gladiatoren van overmorgen zijn ook nauwelijks aan te wijzen. Maar dus in ieder geval zeker nog één keer, zaterdagnacht, een alle records brekend Gevecht van de Eeuw..!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen