Nieuws4 jul '14 12:02Aangepast op 4 jul '14 13:33

Kinderopvang Estro afgeslankt verder

Auteur: Pieter van den Akker

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken hoopt dat er snel duidelijkheid komt voor medewerkers van Estro en voor de ouders en kinderen die gebruik maken van het bedrijf. Het is een moeilijke tijd voor de kinderopvang doordat er minder gebruik van wordt gemaakt, aldus de minister vrijdag.

De noodlijdende kinderopvangorganisatie maakt een doorstart in afgeslankte vorm. De Britse kinderopvang Smallsteps neemt ongeveer twee derde van de 3600 medewerkers over. Hierdoor kunnen 250 vestigingen open blijven en doorgaan onder de naam van de Britse organisatie, zo meldde vakbond AbvaKabo FNV vrijdag.

Achter Smallsteps zit de Britse investeringsmaatschappij H.I.G. Capital die al zo'n 30 jaar actief is in de kinderopvang. Uit een melding van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat H.I.G. Capital en de Estro Groep al op 1 juli een aanvraag voor de overname hebben gedaan.

Opvang tot juli gegarandeerd
De toekomst van de andere 1000 medewerkers en 130 vestigingen van Estro is ongewis. Estro zelf meldde vrijdag uitstel van betaling te hebben gekregen van de rechtbank in Amsterdam en te werken aan een 'continuïteitsplan'.

Redacteur Fieke Nobel legt uit:

 

Komend weekend krijgen de medewerkers meer duidelijkheid over het voortbestaan van hun baan en de vestiging waarin ze werken. Abvakabo FNV probeert samen met de directie van Estro een oplossing te vinden voor medewerkers die niet worden overgenomen door Smallsteps.

Opheldering Asscher
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil snel opheldering van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) over Estro. CDA-Kamerlid Pieter Heerma zegt dat een verzoek daartoe wordt gesteund door VVD, PvdA, D66 en GroenLinks:

 

De belangenvereniging van ouders in de kinderopvang Boink vindt dat de overheid een half miljard euro aan bezuinigingen op de kinderopvang moet teruggeven aan de sector, om te voorkomen dat meer bedrijven omvallen.

Lex Staal, voorzitter van de brancheorganisatie Kinderopvang, reageert op BNR: "De overheid heeft naast de crisis al zeker drie jaar heel fors bezuinigd op de kinderopvang. Wij hebben vanaf het begin aangegeven dat je dat niet zonder gevolgen kan doen."

Staal:

 

Gerelateerde artikelen