Nieuws31 jan '13 16:02Aangepast op 31 jan '13 17:46

'Jansen Steur maakte geen fout in Duitsland

Auteur: Anne-Greet Haars

De schandaalarts Ernst Jansen Steur heeft in Duitsland geen patiënten medische schade toegebracht. Dat zegt het ziekenhuis in Heilbronn waar de omstreden Nederlandse neuroloog werkte.

De SLK-klinieken, waar Jansen Steur werkte, heeft onderzoek door deskundigen van een ander ziekenhuis laten doen naar 443 patiënten die de neuroloog behandelde. Van zeven voormalig patiënten ligt het onderzoek nog bij het OM, maar naar verwachting van het ziekenhuis is daar ook niets fout gegaan.

Geschrapt
De SLK verbrak de samenwerking nadat duidelijk was geworden dat de arts in Nederland ernstige fouten had gemaakt. In Nederland is hij uit het artsenregister geschrapt nadat hij onder meer een reeks verkeerde diagnoses had gesteld.

Onterecht ontslag
De advocaat van schandaalarts Ernst Jansen Steur heeft een klacht ingediend tegen de Duitse SLK-klinieken. Volgens de neuroloog is het contract met hem onrechtmatig beëindigd. Het is nog niet duidelijk of hij weer aan de slag wil of mogelijk een schadevergoeding gaat eisen. "Een schadevergoeding is waarschijnlijk het motief'', denkt geneesheer-directeur Thomas Jendges.

Volgens SLK vertrok Jansen Steur 4 januari zelf bij het ziekenhuis met de woorden "Ik ben hier weg. Ik kom niet terug''.

Niet verrast
Yme Dorst, vertegenwoordiger van de slachtoffers van Jansen Steur, is hierdoor niet verrast. "Ten eerste was hij in dat ziekenhuis assistent-arts en stond dus onder de verantwoordelijkheid van een andere arts. Dan is het heel moeilijk om de fouten die hij in Nederland heeft gemaakt, daar ook te maken."

"Aan de andere kant wil ik wel opmerken dat je als je zijn dossiers in nederland bekeek, je daaruit niet kon opmaken wat hij fout had gedaan. Wat hij fout deed, schreef hij niet op. In Duitsland is er nu een review geweest op basis van de dossiers die bekeken zijn. Die zijn in die zijn niet sluitend."

Meningsvorming
Deze zaak in Duitsland voegt niets toe aan de zaak in Nederland, voegt Drost er aan toe. "Behalve dan dat hij gewoon aan het werk was in Duitsland en dat zal wel iets doen aan de meningsvorming over deze arts."

Stand van zaken
"De stand van zaken van de Nederlandse zaak tegen Jansen Steur op dit moment is dat we op 3 april bij de rechtbank in Almelo een tweede regiezitting hebben", legt Drost uit. "Dat houdt in dat de rechter zowel aan de advocaat van Jansen-Steur als aan de officier van justitie vraagt wat de stand van zaken van het onderzoek is. Als dan blijkt dat het onderzoek klaar is, dan krijgen we een datum waarop de zaak daadwerkelijk inhoudelijk op zitting komt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen