Nieuws24 dec '14 11:20

Vijf keer per maand een ongecontroleerd schot bij Defensie

Auteur: Bram van Dijk

Elke week verdwaalt er een kogel bij een van de armen van Defensie. De meeste schoten worden per ongeluk gelost door de marechaussee, maar de marine heeft de opmerkelijkste flater.

Dat blijkt uit de gegevens die advocaat Sébas Diekstra via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) heeft opgevraagd bij Defensie. De Telegraaf publiceerde deze gegevens vandaag (zie pdf).

183 keer ging de trekker onverwacht af vanaf begin 2012 tot oktober 2014. Dat is ongeveer 5 keer per maand. Bijna alle schoten kwamen uit de wapens van de Koninklijke Marechaussee en voltrokken zich in de laad- en ontlaadinrichting, voornamelijk op Schiphol. Slechts 16 gevallen vonden plaatst bij de marine, landmacht en luchtmacht.

Granaat
De meest opmerkelijke misser kwam bij de Koninklijke Marine. Op 1 augustus 2012 schoot het antipiraterijschip Hr. Ms. Evertsen een granaat af met een kanon. Er zijn hierbij geen gewonden gevallen, zegt zegsman overste Joris van der Leij. Er was een granaat meer geladen dan verwacht, waardoor deze bij een check afging.

Achtertuin
Een ander opmerkelijk euvel was een agent die een schot per ongeluk loste in zijn achtertuin in Tilburg op 28 november 2013. Defensie meldt dat er interne maatregelen zijn genomen tegen deze agent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen