Nieuws11 nov '14 12:44

Bergen brokstukken MH17 toch weer stopgezet

Auteur: BNR Webredactie

De bergingsmissie heeft toch weer averij opgelopen: er worden vandaag nog geen brokstukken van MH17 geborgen. Volgens een woordvoerder van de missie komt dit door onenigheid over werkafspraken met de lokale rampdienst.

Foto: ANP
Foto: ANP

BNR-correspondent Joost Bosman was de hele ochtend op de rampplek. In eerste instantie leek alles goed te gaan. "We zouden vanochtend met een hele colonne journalisten op uitnodiging van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk naar de rampplek gaan. Dat liep al enige vertraging op en er was sprake van onenigheid tussen de rampenbestrijding hier en het Nederlandse team. Het was niet duidelijke wat er precies aan de hand was."

Inventarisatie
De colonne heeft zich vervolgens wel verplaats, maar de journalisten werden op grote afstand gehouden en van het bergen van wrakstukken was geen sprake. "We zijn naar de plek gegaan waar de cockpit lag. De bergers konden we in de verte zien, die hebben daar wat foto's gemaakt. Hier waren geen Oekraïense rampenbestrijders bij aanwezig. Vervolgens zijn we naar de volgende rampplek gegaan. Daar hebben de Nederlandse marechaussees bordjes met 'verboden toegang, hier kunnen zich nog menselijke resten bevinden' neergezet."

Naar alle waarschijnlijkheid gaan de werkzaamheden morgen weer verder. "Ik heb de indruk dat ze vandaag alleen maar inventarisatiewerk hebben gedaan. Kennelijk is het zoeken naar menselijke resten ook nog niet klaar. Morgen zullen er wel weer nieuwe stappen worden gezet."

Gerelateerde artikelen