Nieuws19 aug '15 14:15

D66 wil opheldering van Plasterk over uitspraken Bouman

Auteur: Judith Laanen

D66 wil opheldering van minister Plasterk over de uitspraken die korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman deed. Bouman wil niet samenwerken met corrupte bestuurders uit Sint Maarten.

Wassila Hachchi, Tweede Kamerlid voor D66,  wil nog niet oordelen over de opstelling van Bouman. Eerst wil ze wil van de minister van Binnenlandse Zaken weten wat er van het conflict klopt. "Ik heb begrepen uit mediaverslagen dat er een verslag is gelekt, en er één en ander is gewisseld tussen de korpschef en de minister van justitie van Sint Maarten."

In het verslag spreekt Bouman van algehele bekendheid op het eiland dat de gokindustrie in handen is van de maffia, meldde NOS gisteravond. Volgens Bouman zijn de onder- en bovenwereld dusdanig met elkaar vermengd dat er niet valt samen te werken met de bestuurders op Sint Maarten.

 

Om de problemen op het eiland effectief aan te pakken, is het volgens Hachchi "ontzettend belangrijk" dat Nederland met Sint Maarten samenwerkt. "Dan zijn dit soort conflicten contraproductief."

Nederland moet niet met botte bijl hakken
Volgens Hachchi moeten beide kanten zich in een oplossing vinden. "Dat is niet dat Nederland met de botte bijl bepaalt wat er op Sint Maarten gebeurt, maar het moet samen met de Sint Maartenaren zelf."

Dit weekend heeft minister Van der Steur van Justitie een spoedoverleg met zijn collega Dennis Richardson van Sint Maarten om dit probleem op te lossen.

Sint Maarten weigerde eerder mee te werken aan de oprichting van een aparte criminele inlichtingendienst, die buiten de lokale politie om kan werken. Nederland wil dat er zo'n dienst komt, om bij de aanpak van de gokmaffia niet afhankelijk te zijn van het korps op Sint Maarten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen