Nieuws19 dec '14 07:52

EU-top: Investeringsplan Juncker mag worden getest

Auteur: BNR Webredactie

De Europese leiders zien het investeringsplan van commissievoorzitter Juncker zitten. Dat maakte de kersverse EU-president Tusk bekend na afloop van de top. Premier Rutte was afwezig vanwege de zorgcrisis. Hij werd vervangen door de Luxemburgse premier Bettel.

Bettel verving Rutte omdat alleen leiders elkaar mogen vervangen. Minister Koenders was ook in Brussel, maar mocht niet de zaal in. Bettel was trots dat hij Rutte mocht vertegenwoordigen. "It is a question of trust, that Mark gave me this responsibility. We worked very close together on different topics."

Europa-verslaggever Anke Truijen vertelt dat de leiders gister besloten hebben dat het plan uitgewerkt mag worden, maar dat daarna pas gekeken wordt of het zal worden uitgevoerd. "In het plan wordt 21 miljard euro ingelegd en met een hefboomconstructie moet dat dan ruim 300 miljard opleveren. Juncker heeft EU-landen al opgeroepen zelf met geld over de brug te komen, maar die landen willen eerst weten hoe dat dan verrekend wordt met de begroting en de staatsschuld."

De relatie tussen de EU en Rusland was ook een onderwerp van gesprek. "Gister was vooral de discussie hoe ze verder moeten met het sanctiebeleid. De voorzitter zei ook dat het een lang proces zal worden en dat het probleem vooral bij Rusland ligt. Toch zal de deur open blijven staan voor Poetin, zolang hij maar meewerkt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen