Nieuws14 jan '15 14:22

Miriam Kruishoop's 'Greencard Warriors' groot succes in de VS

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse speelfilm Greencard Warriors van de Nederlandse regisseur Miriam Kruishoop iblijkt een wereldwijd succes. Zo zei The Hollywood Reporter: “An impressive showcase for its Netherlands-born director.”

Het was de eerste keer dat Miriam Kruishoop een Amerikaanse speelfilm maakte, en meteen was de pers lovend. Met de steun van verschillende Nederlandse ondernemers kwam de film Greencard Warriors tot stand. Het is het verhaal van een familie uit Zuid-Amerika die illegaal in Los Angeles woont en waarvan de oudste zoon gerekruteerd wordt door het Amerikaanse leger in ruil voor een verblijfsvergunning.

Greencards Warriors
"Het is een heel actueel onderwerp", zegt Kruishoop op BNR. Ze kwam op het idee van de film nadat ze in Los Angeles een billboard tegenkwam met daarop een oproep aan jongeren om zich aan te sluiten bij de mariniers. "Je hebt het niet door, maar je woont toch in een wereld waar veel oorlog is en daar zijn mensen voor nodig. Die mensen moeten gescout worden. Daarom besloot ik wat meer research te doen en toen kwam ik langs verschillende opvallende verhalen."

Een van die verhalen was van een jonge Amerikaanse soldaat waarvan de familie gedeporteerd werd nadat hij na drie weken dienst om het leven kwam door friendly fire.

Voor het maken van de film werkte Kruishoop nauw samen met verschillende organisaties die de community wilden verbeteren. "Ik kwam hierdoor bijvoorbeeld in contact met probleemjongeren. En omdat je dan echt ziet wat zich in zo'n community afspeelt krijg je een authentiek aspect voor je film."

Greencard Warriors is Kruishoop's eerste Amerikaanse film en is meteen een groot succes. Greencard Warriors sleepte niet alleen verschillende prijzen in de wacht, ook werd de film gekodht doorHBO. In 1998 debuteerde Kruishoop met de film Vive Elle en in 2000 kwam Unter den Palmen. "Dit waren een Franse en Duitse film. Dat is ook de reden waarom ze bijvoorbeeld niet zo bekend waren in Nederland." 

<p><strong><br/>Andere werkzaamheden</strong> <br/>De eerdere films van Kruishoop zijn al meer dan 15 jaar oud, maar tot nu toe hoorden we niks meer over haar filmcarrière. "Een film maken is een groot en lang proces. Dat doe je niet altijd. Ik heb me in de tussentijd ook beziggehouden met het maken van muziek en kunst." Maar toch is ze altijd wel bezig geweest om haar schrijven te verbeteren. "Ik heb mezelf getraind in het schrijven van Engels-Amerikaanse scenario's. Dat is nog lang niet zo makkelijk als je zou denken".</p> <p><strong>Low-budget</strong> <br/>Greencard Warriors is een groot succes, ondanks dat het een low-budget-film is. "Het was erg moeilijk om financiering te krijgen voor deze film. In Amerika gaat eigenlijk alles via de markt. Veel films hebben een of twee potjes waar ze geld vandaan halen, maar ik moest overal wat bij elkaar zien te sprokkelen. Het klinkt niet ideaal, maar dit dwingt je wel om creatief te zijn. Je moet iets neer zien te zetten met een klein budget en dat is een hele uitdaging."</p> <p>Na het succes van Greencards Warriors lijkt het erop dat we snel meer zullen horen van Miriam Kruishoop. "Op dit moment ligt er een plan om een film te maken over Regilio Tuur, maar daar is nog niks zeker van."  </p> <p>Greencards Warriors gaat op 14 januari in première in Eye in Amsterdam.</p>

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen