Nieuws21 jan '13 14:02

Nederland de eerste met noodsysteem BMW

Auteur: BNR Webredactie

BMW heeft Nederland gekozen om als eerste land ter wereld alle nieuwe auto's te voorzien van een straks verplicht automatisch belsysteem bij ongelukken.

Dat maakt BMW Nederland maandag bekend. Het systeem schakelt bij ongelukken direct nooddiensten in door een alarmnummer te bellen.

Brussel eist dat alle nieuwe auto’s in 2015 beschikken over zo’n automatisch belsysteem. BMW zegt de eerste fabrikant ter wereld te zijn die alle modellen dit jaar al standaard levert met het zogeheten eCall-systeem.

"Via een druk op de knop of via een automatisch uitgaand signaal kan politie, brandweer en/of een ambulance worden opgeroepen. Ook geeft het systeem de positie van het voertuig door aan brandweer en politie’’, zegt Diederik Reitsma van BMW. Het systeem kost veel minder tijd dan bellen met het landelijke alarmnummer 112, omdat de lokale hulpdiensten direct worden ingeschakeld.

Europees commissaris Neelie Kroes gaf eerder al aan dat hulpdiensten met eCall maar de helft van de tijd nodig hebben om op de plek van het ongeluk te komen. De eerste modellen van BMW, waaronder de 3-Serie, de X1 en de Z4, worden vanaf maart standaard voorzien van het nieuwe noodsysteem.

Gerelateerde artikelen