Nieuws31 mrt '14 04:13Aangepast op 31 mrt '14 07:37

Klimaatrapport VN: tijd begint te dringen

Auteur: ANP Nieuws

Voedseltekorten, massale volksverhuizingen en een hoger risico op conflicten en overstromingen. Dat staat ons te wachten volgens het rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Honderden vooraanstaande wetenschappers hebben de afgelopen jaren meegewerkt aan dit rapport.

Mocht er wereldwijd niet snel iets veranderen in het klimaatbeleid, dan gaat de kans om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen verloren. Die waarschuwing gaat uit van het klimaatrapport van de VN-organisatie IPCC, dat maandag in het Japanse Yokohama werd gepresenteerd.

Risico's
"De keuzes die we nu maken, beïnvloeden de risico's die we de rest van deze eeuw lopen'', staat in het rapport. De wetenschappers tonen zich erg bezorgd over de invloed van klimaatverandering op de voedselproductie, gevolgen waarop de wereld niet is voorbereid. "Het zijn niet alleen regenwouden en ijsberen die onder druk staan, wijzelf lopen gevaar'', zei Kaisa Kosonen van Greenpeace.

Onderzoekers legden vast hoe klimaatveranderingen wereldwijd invloed hebben. De gevolgen op sommige plaatsen, zoals koraalriffen die afgebroken worden, kunnen volgens hen snel onomkeerbaar worden.

'Conclusies niet nieuw'
"De conclusies zijn niet heel erg nieuw", reageert Willem Ligtvoet, specialist op het gebied van klimaat en adaptatie van het Planbureau voor de Leefomgeving, op BNR. "Maar sinds  het vorige rapport is er ontzettend veel meer onderzoek uitgevoerd. Er is wel heel veel meer duidelijk en bekend geworden over hoe de klimaatverandering in verschillende delen van de wereld doorwerkt."

Kortom, de conclusies zijn niet nieuw, maar wel veel beter onderbouwd, zegt Ligtvoet. "Het is een betere inkleuring van wat er echt aan de hand is. Er is veel beter zicht op hoe het kan gaan verlopen, afhankelijk van de snelheid van de klimaatverandering."

Droogte
Er zijn enorm grote verschillen zichtbaar tussen diverse regio's in de wereld. "De gematigde zone, waarin Nederland ligt, komt er relatief gunstig van af. Delen van Zuid-Europa, VS, China, maar vooral Afrika, zullen te maken krijgen met meer droogte met een duidelijke invloed op de voedselproductie."

Gerelateerde artikelen