Nieuws26 sep '14 10:28

Pensioenfederatie: premiedaling onwaarschijnlijk

Auteur: Karlijn Meinders

De pensioenpremie gaat volgend jaar vrijwel zeker niet dalen, zegt Riemen van de Pensioenfederatie. Onzin, zeggen Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en pensioenjurist Emilie Schols. Die daling is nog steeds mogelijk.

Het kabinet wil graag een premiedaling zien, om zo de koopkracht een duwtje in de rug te geven. Gerard Riemen, algemeen directeur van de Pensioenfederatie, de branche-organisatie van Nederlandse pensioenfondsen, legt uit waarom het niet voor de hand ligt dat dit gebeurt.

 

Rente en regels
Een aantal factoren hebben invloed op deze premie, vertelt Riemen. "Er komt nu een wet aan waardoor pensioenfondsen meer buffers moeten aanhouden, dat had ook het kabinet al meegerekend. En je hebt het effect van de rente. Een kleine rente daling heeft al een hele grote invloed op de premie. Daar staat tegenover dat het kabinet heeft geregeld dat de pensioenen lager moeten, dat zou tot een premie-daling moeten leiden, maar als je alle effecten optelt, kom je niet uit op een daling."

Volgens Riemen moet het kabinet in ieder geval wat veranderen aan de regels. "Het hardst getroffen worden de mensen die werken, die premie betalen. Vooral de wat jongere, want wat je ziet is dat ze een hogere prijs betalen voor een slechter pensioen. Het is raar, als je kijkt wat er in de rest van Europa gebeurt en hoe de verzekeraars mogen rekenen, dat wij strengere regels hebben."

Economische omstandigheden
Volgens Jetta Klijnsma, Sociale Zaken, ligt het allemaal niet aan de nieuwe spelregels voor pensioenfondsen die op 1 januari moeten ingaan. Mocht de premie niet dalen, dan komt dit door de economische omstandigheden en doordat vakbonden en werkgevers, die de pensioenfondsen besturen, bijvoorbeeld de nabestaandenpensioenen te veel ophogen.

Klijnsma heeft hiermee kritiek op de uitspraken van de Pensioenfederatie. Ook het Centraal Planbureau zegt de cijfers van de Pensioenfederatie niet te herkennen. Het CPB becijferde eerder dat een premiedaling wel kan.

Versobering
Pensioenjurist Emilie Schols vindt de voorspelling van Riemen weinig geloofwaardig. "In beginsel is het zo dat omdat er zwaardere eisen worden gesteld aan de financiering van het pensioen, de premie wel omhoog gaat, maar van de andere kant zien we een behoorlijke versobering per 1 januari. Het CPB heeft uitgerekend dat dat per sado toch een verlaging van de premie oplevert."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen