Nieuws16 okt '14 10:45Aangepast op 16 okt '14 11:23

Wederom slecht nieuws vanuit de pensioenfondsen

Auteur: BNR Webredactie

De dekkingsgraden van de vijf grote pensioenfondsen zijn in het derde kwartaal gedaald. Ambtenarenfonds ABP en metaalpensioenfondsen PMT en PME hebben weer een dekkingstekort. Hierdoor kunnen de pensioenen niet omhoog en zal de inflatie volgend jaar niet gecompenseerd worden.

Ondanks de te lage dekkingsgraad hoeven mensen zich geen zorgen te maken om een verlaging van de pensioenen, zegt José Meijer vice-voorzitter van ABP.

De rente zal voorlopig laag blijven en daar kunnen de pensioenfondsen weinig aan veranderen. Volgens Meijer kun je het beste goed beleggen. "Dat heeft ABP de afgelopen periode heel erg goed gedaan. Die inspanning zal er ook de komende tijd moeten zijn. Ten aanzien van de rente moet je afwachten hoe de ontwikkelingen daar verder zullen zijn, maar die zijn niet heel erg positief."

Ouderenbond
Liane den Haan van de Ouderenbond maakt zich op korte termijn nog geen zorgen. "Volgend jaar is een overgangsjaar en zal er niet gekort hoeven te worden. Maar daarna gaan we werken met de spelregels in het nieuwe financieel toetsingskader en daar willen ze de dekkingsgraden nog hoger hebben voordat er überhaupt geïndexeerd mag worden. Daar maken we ons wel zorgen over."

Ze zijn tevreden over het nieuwe pensioenakkoord. "Als pensioenfondsen straks tegenvallers hebben dan kunnen ze die uitsmeren over tien jaar in plaats van vijf jaar. Maar door de verhoging van de dekkingsgraden zullen de pensioenen de komende jaren niet omhoog gaan."

Jongeren
Volgens Den Haan is het niet alleen een probleem voor de gepensioneerden. "Het betekent ook veel voor de jongeren die hun pensioen aan het opbouwen zijn en straks niks meer over hebben."

Kleinere pensioenfondsen
Ook de kleinere Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het derde kwartaal  slechter voor komen te staan. Dat maakte de Pensioenfederatie vandaag bekend, in reactie op de publicatie van de cijfers van de vijf pensioenreuzen in ons land.

De vooruitzichten voor het laatste kwartaal van dit jaar zijn volgens de Pensioenfederatie niet gunstig. "Als de rente de komende tijd laag blijft, dan zullen ook de dekkingsgraden onder druk blijven staan. De recente ontwikkelingen op de internationale aandelenmarkten geven geen aanleiding om te veronderstellen dat de neerwaartse trend in de resterende maanden van dit jaar door een forse vermogensgroei kan worden omgebogen."

Gerelateerde artikelen