Nieuws17 apr '14 09:48Aangepast op 17 apr '14 10:03

Weinig hoop op resultaat bij Genève-top

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en Oekraïne praten vandaag in Genève over de gespannen situatie. De verwachtingen zijn laag.

"Ik denk dat het niet meer of minder wordt dan het oplezen van bekende standpunten en dat er van onderhandelen helemaal geen sprake is", zegt BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg bij Tom van ’t Hek.

Twee conferenties
Hij vermoedt dat we vandaag naar 'twee verschillende topconferenties gaan kijken in één ruimte'. “De Russen komen uitleggen dat het Westen geheel schuld heeft aan deze crisis en dat het Westen het alleen kan oplossen door terug te gaan naar de afspraken die eerder zijn gemaakt. Het Westen gaat zeggen: alles wat jullie hebben gedaan in de Krim en nu ook in Oost-Oekraïne is in strijd met het internationaal recht en de grondwet van Oekraïne, dus je moet daar wegwezen."

Het Aruba van Rusland
Rusland is volgens Hammelburg uit op een vetorecht in Oost-Oekraïense zaken. "De Russen willen dat Oost-Oekraïne verandert in een soort Aruba. Aruba hoort officieel bij Nederland, maar heeft met Nederland in feite niks te maken en voelt zich emotioneel veel dichter aangetrokken tot bijvoorbeeld Venezuela." 

Doden
Ondertussen gaat de strijd in het oosten door. Bij gevechten zijn drie doden gevallen aan pro-Russische kant. Ook zijn er verschillende ingrepen mislukt, omdat de bevolking de militairen overmeesterde of omdat militairen overliepen.

Gerelateerde artikelen