Nieuws12 sep '14 07:25

MKB nodig voor eco-boost

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet moet vol inzetten op het MKB als ze de economische groei een impuls willen geven. Het MKB is volgens hoogleraren, polderorganisaties en ondernemers de sleutel naar economisch succes.

Dat blijkt uit een enquête van het Financieele Dagblad. Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg, legt uit waarom dit nodig is. "Driekwart van de bedrijven behoort tot het MKB, de helft van de mensen werkt al in het MKB. De grote bedrijven zijn juist in veel sectoren aan het krimpen. Het MKB is onze toekomst qua banenmotor."

Maar het wordt het MKB volgens Wilthagen nu nog veel te moeilijk gemaakt. "Het MKB heeft nog steeds te weinig ruimte, onder andere in financiële zin. Als je kijkt naar Europa dan is het in Nederland buitengewoon lastig om een lening te krijgen. Een kwart van de aanvragen wordt niet gehonoreerd en vooral bedrijven met een klein vermogen kunnen hun potentie niet omzetten in werkgelegenheid."

Plannenmakerij
En dat is niet de enige last die het MKB moet dragen. "We hebben bijzondere regels in Nederland. Aks een werknemer ziek is moet er twee jaar lang worden doorbetaald. Voor kleine bedrijven is dat enorm zwaar. Het is nergens anders op de wereld zo geregeld."

Volgens Wilthagen moeten er nu stappen worden gezet. "Het is tot nu toe vooral plannenmakerij, maar de echte visie moet concreter en heeft een nieuwe impuls nodig."

Gerelateerde artikelen