Nieuws21 aug '14 11:09

'Huurrecht winkelbranche moet worden versoepeld'

Auteur: BNR Webredactie

Vastgoed verhuurders willen dat winkeliers minder huurrechten krijgen. Dat zou volgens hen goed zijn voor de toekomst van onze winkelstraten.

Dit is de enige manier waarop winkelgebieden weer aantrekkelijker kunnen worden, vindt de Vereniging van Institutionele Vastgoedbeleggers en Vastgoed Belang. De vereniging deed vandaag een oproep in het Financieele Dagblad aan minister Kamp van Economische Zaken om het huurrecht te versoepelen.

Volgens Frank van Blokland, directeur van de Vereniging van Institutionele Vastgoedbeleggers, zijn de huidige regels hopeloos ouderwets: "We hebben te maken met een totaal ander winkellandschap, waarin met name het grootwinkelbedrijf en ketens overheersen. Het huidige huurrecht biedt bescherming voor grote partijen die dit helemaal niet nodig hebben."

Juist wel beschermen
Jildau Schuinenburg van Detailhandel Nederland vindt het een ridicule stelling: "Het is ook inhoudelijk gewoon onjuist. Er zijn in Nederland 110.000 winkeliers waarvan 99 procent mkb'er. Wij vinden dat deze mensen die investeren in panden ook bescherming mogen genieten om zeker te zijn dat ze de kosten terug kunnen verdienen. Het laatste wat we nu kunnen gebruiken is dat we geen zekerheid hebben op rendement. Er is nu een goede balans tussen beschermingen en verplichtingen over en weer. De enige oplossing die wij zien is dat de vastgoedwaarde afgeboekt wordt en de huurprijzen omlaag kunnen. Bij het IVBN gaat het in dit geval maar om één ding: winstmaximalisatie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen