Nieuws26 jan '12 09:30

Schouwspel dankzij zonnestorm

Auteur: Harmen Simon Teunis

De zonnestorm die de aarde dinsdagavond bereikte, was een van de zwaarste van de afgelopen jaren. Gelukkig hebben we van de storm weinig gemerkt; behalve dan een grotere kans dan normaal om het noorderlicht te zien. En dat leverde unieke beelden op.

Normaal gesproken is het noorderlicht, een natuurlijk effect dat veroorzaakt wordt door een botsing van zonnedeeltjes met atomen in de hoogste lagen van de atmosfeer, alleen te zien in gebieden op een hoge breedtegraad.

Turen naar de hemel
Door de hevigheid van de zonnestorm bestond de kans dat we het zelfs in Nederland konden zien; met name in een onbewolkt gebied met weinig lichtvervuiling. Helaas voor de meeste Nederlanders die gisteren massaal naar de lucht staarden: was het bewolkt.

Gelukkig hebben we de filmpjes nog. Want in andere landen, zoals Noorwegen, had men een beter uitzicht. Dankzij YouTube kunnen we dan toch nog genieten van de mooie beelden die de Aurora Borealis opleverde.

Op de kaart hieronder is te zien waar het Noorderlicht in Europa is gezien. En ondanks de bewolking is er schijnbaar toch een Nederlander geweest die het noorderlicht gezien heeft.