Nieuws20 jan '12 12:12Aangepast op 20 jan '12 15:59

Pabo-student moet veel meer leren

Auteur: Fleur de Bruijn

I don't know much about history. Een mooi nummer en helaas vaak de waarheid. En daar kunnen we niet altijd wat aan doen, we leren het van mensen die het ook onvoldoende weten.

Dat zegt tenminste de Commissie Kennisbasis Pabo. In een advies aan de HBO-raad staat dat studenten die de Pabo-opleiding willen volgen, behalve voor taal en rekenen ook toelatingstoetsen zouden moeten doen voor aardrijkskunde, Engels, natuur en techniek en dus geschiedenis.

Ook moeten studenten tijdens de opleiding een bredere basiskennis krijgen. Bovendien moet volgens de commissie landelijke toetsing komen tijdens de opleiding.

Wat moet een leraar weten
De commissie werd ongeveer een halfjaar geleden ingesteld en moest op verzoek van de HBO-raad kijken welke kennis een goede leraar aan het begin van zijn carrière minimaal moet hebben. Er zijn elf vakken aangewezen die daarin thuishoren.

Verder moet lokaal maatwerk mogelijk zijn, waarmee wordt bedoeld dat elke pabo een bepaald aantal kernvakken moet onderwijzen en vervolgens zelf moet kiezen op welke vakken de onderwijsinstelling zich verder wil profileren.

Luister hier naar het gesprek met Marcel Wintels, bestuurslid van de HBO-raad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen