Programma16 jan '12 12:14

Topsectoren steken 1,5 miljard in innovatie

Auteur: Pieter van den Akker

Investeren in vernieuwing is de beste manier om uit de crisis te komen, vindt minister Maxime Verhagen. Hij is dan ook blij dat Nederlandse topsectoren ruim 1,5 miljard euro in innovatieve producten en diensten steken.

Het gaat om Nederlandse economische deelgebieden logistiek, life sciences, hightech, creatieve industrie, energie, water, chemie, tuinbouw en agrofood. Die waren door minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie aangewezen als zogeheten topsector.

De topsectoren hebben op verzoek van Verhagen sinds september gewerkt aan zogenoemde innovatiecontracten met kennisinstellingen zoals NWO, KNAW en TNO. Dat betekent dat ze samen hebben gekeken op welk gebied onderzoek kan leiden tot betere, vernieuwende en concurrerende producten en diensten.

Bijdrage kabinet
In de komende twee maanden worden onder regie van Verhagen de contracten definitief gemaakt. Dan wordt ook duidelijk hoeveel geld het kabinet in elk van de sectoren steekt. In de komende jaren is ruim 2 miljard euro beschikbaar gesteld.

De nu gepresenteerde contracten zijn volgens Verhagen het resultaat van samenwerking tussen onderzoekers, overheid en de ondernemers. "Juist in een moeilijke economische tijd laten Nederlandse bedrijven zien dat investeren in vernieuwing de beste manier is om uit de recessie te komen'', stelt hij.

Onorthodoxe maatregelen
Verhagen schrijft dat er "onorthodoxe maatregelen'' genomen worden om het tekort aan technici en specialisten te verminderen. Zo stellen sommige topsectoren beurzen beschikbaar of gaan ze zelf opleidingen vormgeven en vakkrachten inzetten in het beroepsonderwijs.

De bedoeling is dat ook provincies en grote steden bijdragen leveren aan deze belangrijke sectoren. Nog deze maand worden hierover afspraken gemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen