Nieuws23 apr '14 08:50

Column Bernard Hammelburg | 'We don't do God…'?

Auteur: Bernard Hammelburg

Wat beweegt Cameron om te zeggen dat Groot-Brittannië een 'christelijk land' is?

David Cameron heeft geen steentje maar een rotsblok in de rustieke Britse vijver gegooid met de opmerking dat Groot-Brittannië 'meer vertrouwen moet hebben in haar wezenskenmerk als christelijk land.' Een groep van prominente liberalen kwam onmiddellijk met een stevig protest. In een fatsoenlijke democratie, zo redeneren zij, mag iedereen geloven wat hij wil, maar de premier behoort de scheiding tussen kerk en staat bovenin zijn vaandel te dragen.

In Groot-Brittannië ligt het allemaal wat ingewikkelder dan bij ons. Het staatshoofd is daar tevens hoofd van de Anglicaanse kerk, en dus heeft het land een staatsgodsdienst, wat in strijd is met het principe van scheiding tussen kerk en staat. Maar een premier die zijn land 'een christelijk land' noemt, zet de verhoudingen op scherp. Groot-Brittannië telt miljoenen atheïsten, hindoes, moslims en joden, en die zijn bepaald niet gelukkig met Camerons plotseling publieke geloofsbelijdenis.

Voormalig premier Tony Blair is een gelovig man, die na zijn politieke loopbaan van het protestantse geloof overging naar het katholieke. Maar als eerste minister was godsdienst een onderwerp dat hij, om staatkundige redenen, vermeed. Alistair Campbell, destijds Blairs spindokter en woordvoerder, hanteerde als motto voor het kabinet: 'We don't do God' – wij doen niet aan God. Hij sabelde het standpunt van Cameron in een reactie dan ook neer als een politieke afleidingsmanoeuvre. Die heeft, volgens Campbell, vooral te maken met een vet schandaal in het kabinet-Cameron: het recente aftreden van minister Maria Miller van cultuur, die ten onder ging in een declaratieschandaal.

De vraag is wat Cameron beweegt. Waarom die evangelische oprisping? Was het misschien dezelfde carambole-over-de-band die politici dezer dagen nogal eens hanteren? Ze spreken bijvoorbeeld over 'de judeo-christelijke beschaving die ten grondslag ligt aan onze samenleving.' Maar ze bedoelen: weg met de vreemdelingen. Zou dat het zijn?

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.

Gerelateerde artikelen