Nieuws18 nov '14 06:34Aangepast op 21 nov '14 00:37

Gevaar voor nieuwe besmetting vogelgriep is groot

Auteur: Pieter van den Akker

De kans op een nieuwe besmetting van vogelgriep blijft de komende weken sterk aanwezig in Nederland. Ook als morgen het vervoersverbod afloopt, is het gevaar niet geweken. Daarvoor waarschuwt LTO Nederland.

Volgens Eric Hubers van de sector pluimvee van de LTO is het nog veel te vroeg ‘om te optimistisch te zijn’. “Dit uiterst besmettelijke virus kan nog om zich heen grijpen.”

Uitwerking?
Dinsdagochtend worden er enkele resultaten bekendgemaakt van onderzoeken bij omliggende bedrijven. Die zijn belangrijk, zegt Hubers. “Dat zijn de bedrijven die rond het besmette bedrijf heen liggen. Als die ring om het bedrijf heen vrij is van vogelgriep dan heeft deze besmetting waarschijnlijk geen uitwerking gehad op andere pluimveebedrijven in Nederland.”

Veel boeren die wij spreken denken dat de vogelgriep in Nederland met een sisser afloopt. Zijn zij laconiek? “De wens is de vader van de gedachte. Natuurlijk hopen we dat dit het enige bedrijf blijft dat besmet is, maar de manier waarop het besmet is geraakt baart vooral zorgen. We weten dat dit virus in Europa rondwaart. We hebben een besmetting gehad in Duitsland en sinds gisteren een in Engeland. Dus voor hetzelfde geld komt er op een heel andere plek in Nederland een zelfde besmetting tot stand.”

Route onderbreken
Als Hubers had mogen kiezen, had hij graag van tevoren de ‘route’ gehad die het virus aflegt. “Dan is het grijpbaarder. Als je de route kent, kan je ‘m onderbreken. Omdat het nu vaag is waar het virus echt vandaan komt, kan je het ook niet bij de bron aanpakken.”

U heeft ook contact gehad met uw collega's in Engeland. De situatie daar is onoverzichtelijk. “Het fnuikende daar is dat het bij een reguliere monitoring er uit is gekomen. Daar gaat het over eenden. Die kunnen het virus bij zich hebben zonder dood te gaan. In Nederland gingen meteen heel veel kippen dood. Dan is het duidelijk dat er echt iets aan de hand is. Maar daar betrof het dus een reguliere monitoring."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen