Nieuws21 jul '14 19:09Aangepast op 21 jul '14 19:24

Timmermans verwacht vandaag resolutie VN

Auteur: Bram van Dijk

Vanavond om 9 uur onze tijd begint in New York de vergadering van de Veiligheidsraad over vlucht MH17. Minister Timmermans verwacht dat de door hem gewenste resolutie er doorkomt vanavond.

"Ik wil dat de Veiligheidsraad de resolutie aanneemt waarin op de eerste plaats wordt vastgelegd dat de stoffelijke resten onmiddellijk naar huis worden gebracht", zegt Timmermans tegen BNR. "Op de tweede plaats wil ik dat de Veiligheidsraad vastlegt dat er onafhankelijk internationaal onderzoek naar het gebeuren moet komen en in de derde plaats dat vastgelegd wordt dat diegene die hier mogelijk verantwoordelijk voor zijn, ook voor de rechter worden gebracht."

Sancties
Morgen wordt in Brussel met de EU besloten over sancties. "Alle opties liggen voor Nederland op tafel, we gaan geen enkele optie uit de weg. Maar onze eerste en topprioriteit is te zorgen dat de stoffelijke resten van onze Nederlandse mensen weer terugkomen naar Nederland."

Vertrouwen
Timmermans heeft vertrouwen in de vergadering. "Ik heb met veel andere landen gesproken en ook met de VN-organisatie zelf om er voor te zorgen dat deze resolutie er ook komt. En ik zal straks ook met de Russen spreken. Ik denk dat de resolutie er gaat komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen