Nieuws9 apr '12 10:09

Human Rights Watch: ruim 100 executies in Syrië

Auteur: Pieter van den Akker

De Syrische veiligheidsdiensten hebben de afgelopen maanden meer dan 100 mensen geëxecuteerd. Dat schrijft Human Rights Watch in een rapport.

De groep bestaat uit burgers en gewonde of gevangengenomen strijders van de oppositie, meldt de internationale organisatie voor de mensenrechten. Mogelijk is het aantal tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad, dat zonder vorm van proces om het leven is gebracht, nog veel hoger, aldus HRW.

Maart bloedigste maand
In het maandag gepubliceerde rapport worden meer dan tien incidenten beschreven waarbij sinds eind 2011 in de provincies Idlib en Homs zeker 101 mensen werden gedood. De meeste slachtoffers vielen in maart.

"In een wanhopige poging de opstand neer te slaan hebben de Syrische veiligheidsdiensten mensen in koelen bloede gedood, of het nu burgers of strijders van de oppositie waren'', zegt Ole Solvang van de mensenrechtenorganisatie.

Oorlogsmisdaden
HRW publiceerde eerder een rapport waarin staat dat ook Syrische opstandelingen oorlogsmisdaden plegen. Die misstanden moeten grondig worden onderzocht, maar ze rechtvaardigen het optreden van de Syrische veiligheidsdiensten absoluut niet, aldus de mensenrechtenorganisatie.

China voert druk op
De Chinese regering heeft Syrië maandag opgeroepen zich aan de afspraken over een wapenstilstand te houden. Volgens de overeenkomst die de internationale gezant Kofi Annan met de regering in Damascus heeft gemaakt, trekt het Syrische leger zich uiterlijk dinsdag terug uit steden waar wordt gevochten.

Het bewind in Damascus eist nu eerst schriftelijke garanties dat opstandelingen niet meer schieten en geen hulp meer krijgen van landen als Saudi-Arabië. China en Rusland hebben zich in de VN-Veiligheidsraad tweemaal verzet tegen een resolutie waarin Assad werd opgeroepen af te treden. Wel stemden zij in met een niet-bindende verklaring van de voorzitter van de raad waarin het vredesplan van Annan steun krijgt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen