Nieuws29 jan '14 11:58Aangepast op 29 jan '14 16:19

Cel- en werkstraffen geëist voor examenfraude

Auteur: Marjan van den Berg

Voor de rechtbank in Rotterdam zijn celstraffen tot 90 dagen en taakstraffen geëist tegen de verdachten in het proces over de examenfraude, vorig voorjaar bij Ibn Ghaldoun.

Het gaat in totaal om negen jongens en twee meisjes. Negen van hen zijn meerderjarig.

Niet terug de cel in
Tegen alle meerderjarigen is 90 dagen cel geëist, waarvan het grootste deel voorwaardelijk. Dat betekent dat, wat het OM betreft, niemand meer terug de cel in hoeft. Persofficier Ernst Pols: “Als we de afweging maken, vinden we natuurlijk dat ze straf verdienen, want er zijn ernstige feiten begaan. Aan de andere kant: het zijn ook mensen die nog aan het begin staan van – in ieder geval – hun werkzame leven. Zij moeten straks toch ook hun leven weer op de rit kunnen krijgen, dus de straf moet ook weer niet te veel kapot maken, om het zo maar te zeggen.”

Tegen de twee minderjarigen eiste het OM 1 maand voorwaardelijke jeugddetentie. Bovenop de celstraffen eiste het OM tegen alle verdachten taakstraffen, oplopend tot 240 uur.

Hoofdverdachten
De zwaarste taakstraffen eist het OM voor drie van de meerderjarigen; zij worden gezien als de hoofdverdachten. Verslaggever Jeroen Stans: “Alle negen hebben wel een rol gehad, zegt het Openbaar Ministerie, ofwel bij de inbraak, dan wel bij het uiteindelijke helen van de examens: het fotograferen ervan en vooral het verspreiden van de examens.” Het OM rekent de verdachten dit alles zwaar aan, zegt Stans, vanwege de impact die hun actie heeft gehad.

Goed over nagedacht
In het argument van de verdediging dat het eigenlijk om een iets groter dan normaal spiekbriefje zou gaan, kan de aanklager zich dan ook niet vinden, ook gezien de geraffineerde uitvoering. Stans over de redenering van het OM: “Er is wel degelijk heel goed over nagedacht, er is een verkenning uitgevoerd voordat de inbraak zelf werd gepleegd, er is uitgebreid geoefend met het open maken van de examens en het dan weer zo dichtsealen ervan dat het niet opvalt.”

Shirley Splinter, advocaat van een van de verdachten, vindt de strafeisen onbegrijpelijk hoog, maar denkt daar wel een verklaring voor te hebben. "Ik denk door de aandacht die in de media aan deze zaak wordt gegeven en om een signaal af te geven naar de maatschappij."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen