Nieuws26 mrt '14 14:30Aangepast op 26 mrt '14 18:34

Royement dreigt voor 'slordige' slagers

Auteur: Pieter van den Akker

De overheid gaat beter controleren op de hygiëne van vlees. Dat zegt staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Een groot deel van de controle was aan de sector overgelaten, maar dat blijkt niet te werken.

Dijksma reageert op het nieuws dat het vlees dat in Nederland in de schappen ligt, niet veilig is. Bedrijfsleven en overheid slagen er niet in de veiligheid voor consumenten te waarborgen. Slechte hygiëne en fraude komen veel te vaak voor, zo luidt de harde conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport Risico's in de vleesketen dat woensdag is gepubliceerd.

Hard, helder rapport
"Het is een heel hard en helder rapport waar we zelf om gevraagd hebben", vindt Dijksma. "Dat hebben we niet gedaan omdat we dachten dat het allemaal koek en ei was, maar ik denk dat de Onderzoeksraad een aantal risico's laat zien die om actie vragen. Bijvoorbeeld op het punt van fraude."

Ze legt uit: "Ik denk dat het echt nodig is dat we toegaan naar een lik-op-stukbeleid. De Onderzoeksraad geeft aan dat het nodig is om ook veel meer vanuit de NVWA samen met andere opsporingsdiensten - bijvoorbeeld de Fiod - van andere ministeries te gaan werken om fraude eerder op te sporen. Dat lijkt me eerlijk gezegd heel erg goed."

Tekortkomingen
"Het rapport geeft heel duidelijk aan waar de tekortkomingen zitten", zegt Albert Jan Maat, voorzitter van Land- en Tuinbouworganisatie Nederland, op BNR. "Dat is ook een zorg voor boeren en tuinders, want veehouders zorgen goed voor hun vee. Op het moment dat het verwerkt wordt, geslacht wordt, verkocht wordt, moet dat op een goede manier gebeuren. Dit rapport geeft goede voorzetten om én de cultuur in de sector te verbeteren én ervoor te zorgen dat de NVWA beter gaat functioneren."

Slagers die zich niet houden aan de voorschriften voor hygiëne en voedselveiligheid moeten een beroepsverbod krijgen. Dat zegt woordvoerster Marian Lemsom van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie op BNR. "We zijn er nu mee bezig om dat op te zetten, omdat het de basis is: een consument moet kunnen vertrouwen op z'n slager. En een slager staat ook voor betrouwbaar en vertrouwen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen