Nieuws12 nov '14 10:20Aangepast op 12 nov '14 19:03

Tweemanschap onderzoekt gesjoemel met bronnen bij Trouw

Auteur: Thijs Baas

Voormalig rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens Egbert Myjer en de Groningse hoogleraar Jeroen Smit gaan het vermeende gesjoemel met bronnen door een voormalig Trouw-journalist onderzoeken. Dat zegt Myjer tegen BNR. De twee onderzoekers gaan met name kijken hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe het in de toekomst voorkomen kan worden.

Trouw heeft de naam van de ontslagen journalist officieel nog niet bekendgemaakt. "Ik ben maandagmorgen opgebeld door de hoofdredacteur van Trouw met de vraag of ik bereid was in een externe commissie te zitten. Zij hadden ontdekt dat er iets mis was geweest in verslaggeving, dat bronnen wellicht niet juist waren." Bij Trouw was ernstige twijfel ontstaan over "de juistheid en zelfs het bestaan'' van bronnen in artikelen, onder meer over de zogenaamde sharia-driehoek in de Haagse Schilderswijk."

Volgens Geen Stijl gaat het om oud-Trouw-journalist Perdiep Ramesar. Trouw heeft onmiddellijk besloten om het heel serieus te nemen en het niet onder het tapijt te schuiven, zegt Myjer. "Integendeel: we vragen een externe commissie en dat zijn inderdaad Jeroen Smit en ik." Myjer zegt 'grote bewondering' voor de doortastendheid en zorgvuldigheid van Trouw te hebben.

 

Gerelateerde artikelen