Nieuws27 jan '14 12:23Aangepast op 27 jan '14 14:07

'Landelijke veiligheid kantjeboord tijdens nucleaire top'

Auteur: Pieter van den Akker

De veiligheid in Nederland komt niet in het geding door de enorme politie-inzet rondom de nucleaire top in maart in Den Haag. Voorwaarde is wel dat zich geen onverwachte calamiteiten of evenementen als de Elfstedentocht aandienen. Dat zegt Albert Springer van de Nederlandse Politiebond tegen BNR.

Als er plotseling op andere plaatsen in ons land politie-inzet gewenst is, kan die niet worden geleverd, waarschuwt Springer. Op de vraag of de veiligheid in de rest van het land is gegarandeerd, antwoordt hij: “Die vraag hebben wij natuurlijk ook gesteld. De politie werkt met een systeem van noodhulp. Daar hebben ze aan gekoppeld dat ze in 15 minuten bij elke melding in Nederland ter plaatse kunnen zijn. De korpsleiding garandeert dat die noodhulp kan blijven draaien en dat die 15 minuten-grens gehaald kan worden."

Elfstedentocht
Hij gaat verder: "Wij denken dat dat ook kan. Maar dan is werkelijk waar álles op. Dan is alle capaciteit gebruikt die ze hebben. Dan moeten er geen extra demonstraties in Den Haag bijkomen en moeten er in Noord-Nederland geen gekke dingen gebeuren, dat de grond daar gaat trillen. En er moeten geen grote voetbalwedstrijden zijn of een Elfstedentocht komen. Het kan allemaal precies.”

De Nederlandse Politiebond is een jaartje geleden geïnformeerd dat de top eraan kwam. “We hebben gezien hoe de politie alles voorbereidt. Wij denken dat de politie deze klus aan kan. Maar dit is wel een van de hogere categorieën, een olympische prestatie. Het is zoals de politie zelf ook zegt: ‘we moeten keuzes maken’. Er kan geen ander evenement meer bij. Men zal zich hier volledig op moeten richten.”

Protesten
De grootste zorgen van Springer gaan uit naar grootschalige protestacties. “Bij een dergelijke top kunnen stevige demonstraties komen. Het is geen kinderachtig onderwerp. Er zouden maar zo vanuit de hele wereld mensen hier naar toe kunnen komen om een tegengeluid te laten horen."

De politie zal volgens hem ‘constant keuzes moeten blijven maken’. “Daar zal de politiek ze in moeten steunen. Uiteindelijk is de Nederlandse politie niet verantwoordelijk voor het feit dat die top wordt gehouden. De politiek heeft die keuze gemaakt."

Niet ideaal
Net als Gerard Bouman van de Nationale Politie weet ook Springer dat ‘alles preventief iets minder zal zijn’. “Het is niet ideaal. Maar de politie moet het daar mee doen. Maar ze garanderen het veiligheidsproduct zoals dat met elkaar is afgesproken. En daar kunnen wij mee leven."

Gerelateerde artikelen