Nieuws27 jan '14 09:56

Dagelijks 13.000 agenten bij nucleaire top Den Haag

Auteur: BNR Webredactie

De nucleaire top die in maart in Den Haag wordt gehouden, wordt een ongekende veiligheidsoperatie. Er worden vier keer zo veel agenten ingezet als bij de troonswisseling vorig jaar. Het gaat per dag om 13.000 agenten.

Dat zei Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, maandag op een persconferentie over de grootste top die ooit is gehouden in Nederland. De top wordt op 24 en 25 maart gehouden in het World Forum in Den Haag. Er komen 48 wereldleiders, zoals de Amerikaanse president Barack Obama, op af.

Vanwege de top kunnen vliegtuigen vanaf 10 maart enkele weken lang niet landen op de Polderbaan op Schiphol. De baan wordt gereserveerd voor de hoge gasten. Vliegverkeer boven de Randstad wordt aan banden gelegd. Awacs-vliegtuigen van de NAVO zullen het luchtruim bewaken. Recreatieve luchtvaart, zoals sportvliegtuigen en ballonvluchten, is op en rond de top niet mogelijk, zei Dick Schoof, de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid. Ook op zee, vooral de strook voor de kust, gelden beperkingen.

Goed voorbereid
"We zijn goed voorbereid'', zei Schoof. Om de top veilig en ongestoord te laten verlopen, zijn tal van zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen. De overheid heeft daarbij volgens Schoof gezocht naar een balans tussen noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en een ongestoord doorgaan van het maatschappelijk leven. Maar 'hinder is onvermijdelijk, zeker bij vervoer over de weg'.

Baas in eigen huis
Nederland is baas in eigen huis. Dat benadrukte Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid tijdens de briefing over de nucleaire top. "Er zijn natuurlijk gesprekken over de veiligheidsmaatregelen met de Amerikanen, Russen en Chinezen. Maar we doen alleen wat in onze ogen moet gebeuren, niet in de ogen van anderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen