Nieuws10 jun '13 13:07

Sluiten Oud Sluis groot verlies voor Nederlandse horeca

Auteur: Harmen Simon Teunis

Dat topkok Sergio Herman de deuren van driesterrenrestaurant Oud Sluis in december definitief sluit, is een groot verlies voor de Nederlandse horeca. Dat zegt Ron Blaauw van Ron Gastrobar op BNR.

Herman liet had al eerder laten weten dat hij op zijn hoogtepunt wilde stoppen. Ondanks dat het voor Ron Blaauw niet echt als een verrassing komt dat Herman stopt met Oud Sluis, schrok hij toch even. "We zijn allemaal toch wel geschrokken. Ook Jonnie (Boer, chef-kok De Librije, red.) vind het verschrikkelijk jammer. We vinden het allemaal een groot verlies voor de Nederlandse horeca.”

Toch kan Blaauw zich er wel iets bij voorstellen dat Herman juist nu met deze aankondiging komt. "Omdat Sergio ook op een leeftijd is dat hij wat andere en meer dingen er bij wil doen. Dan past het allemaal niet in het plaatje. En de druk van elke dag drie sterren in Oud Sluis verdedigen, is gewoon heel groot."

Dat Herman doorgaat met zijn andere restaurants (Pure C in Cadzand en het nog te openen La Chapelle in Antwerpen) is goed nieuws, vooral de Nederlandse gasten, zegt Blaauw.

Iets aan de hand in tophoreca
Niet lang geleden koos Blaauw zelf ook voor een nieuwe koers. Hij sloot zijn tweesterrenrestaurant Ron Blaauw om er een paar dagen later Ron Gastrobar te openen. Daarmee wilde Blaauw een andere beleving geven aan eten, dan hij tot dat moment deed. Nu Herman stopt met Oud Sluis en het roer in september ook om gaat bij tweesterrenrestaurant Beluga in Maastricht is er toch sprake van een verschuiving op in Nederlandse gastronomie.

En dat bevestigt Blaauw. "Er is absoluut wat aan de hand in de Nederlandse tophoreca. Ik denk ook dat het moet. De gast blijft weg in het topsegment. Michelin-sterren staan in plaats van kwaliteit voor prijs en daar heb je ze niet voor gekregen. Er is gewoon een andere vraag naar uit eten gaan. Toegankelijker, makkelijker en wel op hoog niveau maar zonder regeltjes. Gewoon lekker doen wat je zelf wil. En ook tijd is een belangrijke factor geworden. Meer keuze."

"Mensen lopen makkelijker naar binnen en willen zelf kunnen kiezen wat ze doen", aldus Blaauw.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen