Nieuws2 jun '14 18:39

Van Woerkom mogelijk toch geen Ombudsman

Auteur: Thijs Baas

De benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale Ombudsman is opeens een stuk minder waarschijnlijk geworden. GroenLinks pleit ervoor om pas volgende week een schriftelijke stemming te houden over de benoeming van de scheideinde ANWB-directeur, meldt RTL Nieuws.

Ook andere partijen twijfelen aan de geschiktheid van Van Woerkom. Die raakte afgelopen weekend in opspraak toen drie Marokkaanse organisaties over hem klaagden. Een opmerking uit 2010 dat hij 'zijn vrouw liever niet met een taxi laat gaan omdat er zomaar een Marokkaan achter het stuur kan zitten' zou hem ongeschikt maken.

GroenLinks twijfelt of Van Woerkom echt de ombudsman van álle Nederlanders kan zijn, zegt fractielid Linda Voortman. Normaal gesproken volgt de rest van de Kamer als één partij een schriftelijke stemming aanvraagt. GroenLinks was overigens niet aanwezig tijdens de procedure in de commissie-Binnenlandse Zaken.

PvdA en SP
Ook bij de PvdA zijn Kamerleden die bezwaren hebben tegen Van Woerkom. Bij de SP zetten enkele fractieleden vraagtekens bij de benoeming. De bezwaren worden morgen besproken in het wekelijkse fractieoverleg tussen de partijen. Dan moet helder worden of een meerderheid in de Kamer nog altijd voor de benoeming van Van Woerkom is.

Van Woerkom zelf betreurt de ophef. "Ik heb vier jaar geleden een zeer onhandige uitspraak gedaan. Ik heb daar toen afstand van genomen en mijn excuses aangeboden. Die waren aanvaard", zei hij dit weekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen