Nieuws25 jul '14 07:57

Ook VN-schuilhavens niet meer veilig in de Gazastrook

Auteur: BNR Webredactie

Het Israëlische leger zegt dat het waarschijnlijk een Israëlische raket is geweest die een VN-school in de Gazastrook heeft geraakt. Bij het bombardement gisteren kwamen minstens 15 mensen om het leven en zo'n 200 mensen zouden gewond zijn geraakt. Honderden mensen hadden in de school juist hun toevlucht gezocht om te schuilen.

Jan Franke, correspondent in Israël, heeft het Israëlische leger geïnterviewd over dit incident. "Het heeft internationaal natuurlijk heel ophef veroorzaakt. Zij zeiden dat het er inderdaad sterk op lijkt dat het een raket is geweest 'vanuit ons', die is afgeslagen, de verkeerde kant op is 'geslagen' en op de school is terechtgekomen. Het incident wordt nog onderzocht, maar dat zeiden ze al wel."

Niet gericht op school
Geen gerichte aanval dus, beaamt Franke. Althans, niet gericht op die school. "Dat zit als volgt. Volgens het Israëlische leger werd er vanuit de nabijheid van de school, dan hebben ze het over minder dan 100 meter, door Hamas en andere militante groepen raketten afgeschoten op Israëlische troepen."

 

Afkeuring VN
Gisteren maakte de VN bekend dat het de ‘mensenrechtenschendingen’ in Gaza wilde onderzoeken. Nu is hun eigen schuilhaven gebombardeerd. De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon heeft met grote afschuw gereageerd, weet Franke. "Er zijn ook twee personeelsleden omgekomen. Dat zijn lokale Palestijnen die voor de hulporganisaties werken. Hij heeft het incident met sterke bewoordingen afgekeurd en opgeroepen tot een objectief onderzoek naar wat er precies is gebeurd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen